Slovenija 30.7.2019 13:19

V Gornjem Gradu se začenja sedmi mednarodni Ne-festival Gledališča zatiranih

Gornji Grad, 30. julija - V Gornjem Gradu se bo nocoj s forumsko predstavo Ena roza je dovolj v izvedbi Kulturno umetniškega društva Transformator in Magdalene Krivopete začel sedmi mednarodni Ne-festival Gledališča zatiranih. Festival pa se bo končal v soboto na glavnem odru Pri Kozolcu v Gornjem Gradu s predstavitvijo produkcij delavnic, ki bodo potekala med festivalom.

Kot je za STA povedala predstavnica Transformatorja Barbara Polajnar, gledališče zatiranih je metoda, ki je uporabljajo v gledališko-aktivistične, pedagoške in izobraževalne namene ter kot orodje za doseganje socialne pravičnosti.

Začetke, ki segajo v 60. leta minulega stoletja v Brazilijo, pripisujejo režiserju, politiku in piscu Augustu Boalu, različne tehnike te metode pa so se kasneje razširile v skoraj 100 držav po svetu.

"Z uporabo Gledališča zatiranih vzpostavljamo prostor, v katerem govorimo o temah, ki sicer niso izpostavljene, in kjer spregovorijo tisti, ki mnogokrat nimajo glasu. Tako omogočamo vzpostavljanje dialoga in interaktivnost, razjasnjujemo vprašanja in raziskujemo poti za boj proti neenakostim, diskriminaciji, rasizmu, krivicam in drugim problemom zatiranosti, ki morda na prvi pogled niso povsem vidni ali očitni," je še dejala Barbara Polajnar.

Nocojšnja predstava Ena roza je dovolj je nastala kot odgovor na primer sodne prakse v primeru spolnega nasilja v Sloveniji. Skozi proces ustvarjalke potrjujejo, da vsak da in vsak ne v vsakem primeru služi moškim. Ne glede na konvencije mednarodnega prava.

V sredo bo na sporedu predstava v angleščini Upogljivi upor. To je forumska predstava o podnebnih spremembah, ki je nastala kot rezultat štiridnevnega procesa rezidence mednarodne zasedbe umetnikov, aktivistov in izvajalcev metode gledališča zatiranih.

V četrtek bo hrvaška skupina ustvarjalcev z Reke izvedla izobraževalno predstavo za otroke, starejše od 6 let, Plastika fantastika. Ta glasbeno-gledališka risanka se s pomočjo interaktivne dramske igre ukvarja s problemom onesnaževanja s plastiko, praksami recikliranja ter vprašanji individualne in kolektivne odgovornosti.

Lucika Lucić s Hrvaške pa bo v petek izvedla predstavo Oblačne zgodbe, o neskončnem življenju oblaka. Prikazen po imenu L. je začela zbirati smeti po ulicah. Potem je pomislila na oblak in iz plastike, ki jo je zbrala, naredila knjigo. Tako je po delcih nastala zgodba.

Ob koncu festivala bo nastopila še skupina Tretja roka s poulično gledališko predstavo Čoln, o odprtem morju, pustolovščini in svobodi, pa tudi o bližajoči se nevihti in pošastih, ki se skrivajo v temnih globinah.