Svet 31.7.2019 5:30

Avstralska literarna nagrada knjigi o kolonizaciji

Canberra, 31. julija - Avstralska pisateljica Melissa Lucashenko je dobitnica avstralske literarne nagrade Miles Franklin. Prejela jo je za roman Too Much Lip, v katerem opisuje zgodovinsko nasilje kolonizacije in medgeneracijske travme aboriginov, piše nemška tiskovna agencija dpa.

V mestu Brisbane živeči avtorici so nagrado, vredno 60.000 avstralskih dolarjev (dobrih 36.000 evrov), izročili na torkovi slovesnosti v Sydneyju.

Dvainpetdesetletna Melissa Lucashenko je tretja aboriginska dobitnica nagrade Miles Franklin, ki jo podeljujejo od leta 1957 za romane "najvišje literarne kakovosti", ki "predstavljajo vse faze avstralskega življenja". Žirija je Too Much Lip opisala kot "roman prazničnega kljubovanja".

Protagonistka romana Kerry se na ukradenem Harleyu vrne v svoj rojstni Durrongo, da bi se poslovila od umirajočega dedka. Kot ubežnica, za katero je izdan nalog za aretacijo, ne namerava dolgo ostati v mestu. A se kmalu zaplete v drame, povezane z njeno družino, zgodovino družine in razvojem lokalne skupnosti.

"Želela sem napisati resnično zabavno knjigo, ki bi travmo obravnavala zelo resno," je avtorica povedala o delu.

"Na nek način je strašljivo. Šele nedavno sem spoznala, da zmorem veliko več pri pisanju - in zdaj se je zgodilo to," je povedala ob razglasitvi nagrade.

Nagrada je bila ustanovljena v skladu s poslednjo voljo avstralske avtorice Stelle Miles Franklin, ki je najbolj znana po delu My Brilliant Career. Med dosedanjimi dobitniki nagrade sta Nobelovec Patrick White in Thomas Keneally.