Svet 1.8.2019 6:00

Mineva 200 let od rojstva ameriškega literata Hermana Melvillea

New York, 1. avgusta - V New Yorku se je pred dvema stoletjema rodil Herman Melville, ki danes velja za enega velikih ameriških klasikov. Najbolj znan je po pustolovski pripovedi o neusmiljenih lovcih na legendarnega belega kita Moby Dicka, pa tudi po povestih Typee in Mornar Billy Budd ter noveli Pisar Bartebly.

Ljubljana. Pisanje, literatura, pero, pisalo. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisanje, literatura, pero, pisalo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Herman Melville se je 1. avgusta 1819 rodil v uglajeno newyorško družino. Po bankrotu očetove trgovine s krznom leta 1832 in nato njegovi smrti, je bil primoran prekiniti šolanje. Sprva je delal kot učitelj in zemljemerec, od leta 1839 pa je plul na trgovskih ladjah in kitolovkah, kar je zelo zaznamovalo njegovo pisanje.

Sploh na še danes med bralci priljubljen roman Moby Dick iz leta 1851, v katerem je opisal zagrizeni boj divjega kapitana Ahaba z belim kitom, ki se konča s kapitanovo smrtjo in uničenjem ladje. Roman simbolno predstavlja boj človeka z neobvladljivo usodo.

Zgodba o belem kitu je navdahnila številne umetnike, in je prelita na film, v animirane formate, knjige ter stripe. Prvo filmsko adaptacijo je ta literarna klasika dočakala leta 1926 v nemem filmu The Sea Beast, v katerem je zaigral John Barrymore, najbolj znana filmska priredba pa ostaja film Moby Dick iz leta 1956 v režiji Johna Hustona, v katerem je kapitana Ahaba igral Gregory Peck. Na filmskem plakatu je tedaj v prostem prevodu pisalo: "Pred morskim psom je bil kit."

Med pomembnejša Melvilleova dela sodijo tudi roman Slepar, novela Pisar Bartebly in povesti Mornar Billy Budd ter Typee, v kateri je pisal o življenju v Polineziji. Pisateljeva dela je določal samosvoj slog znotraj gibanja ameriške renesanse, za katerega so značilni kompleksni, a ritmični stavki, polni okrasja ter aluzij na biblične pripovedi, mite in filozofska ter likovna dela.