Slovenija 1.8.2019 8:00

Po Zebri v Slovenj Gradec prihaja še festival Shots

Slovenj Gradec, 1. avgusta - S projekcijo izbora kratkih filmov se bo drevi v Slovenj Gradcu začel 4. festival kratkega filma Shots. Festival, ki ga je pred dnevi uvedel že dvodnevni festival animiranega filma za otroke in mladostnike Zebra, bo do sobote postregel s projekcijami 22 kratkih filmov iz 14 držav.

Slovenj Gradec. Festival kratkega filma Shots. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Slovenj Gradec.
Festival kratkega filma Shots.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Za sodelovanje na letošnjem četrtem festivalu Shots so organizatorji, ekipa prostovoljcev na čelu z direktorjem festivala Tomom Novoselom, prejeli 1501 film iz 140 držav, med drugim letos prvič filme iz Islandije, Hrvaške, Kolumbije in Brazilije. Izbor 22 kratkih filmov, ki jih bodo predvajali v naslednjih dneh na lokaciji pred dvorcem Rotenturn, sta opravila direktor festivala Novosel in filmski kritik Žiga Brdnik.

Najboljšim filmom tokratnega festivala bodo v soboto zvečer podelili osem nagrad, sedem od teh bo izbrala mednarodna štiričlanska žirija, ena nagrada pa bo podeljena na osnovi glasov občinstva, ki bo letos lahko opravilo telefonsko glasovanje.

Žirijo sestavljajo igralka in režiserka Maja Gal Štromar, direktor festivala v škotskem Glasgowu Martin I. Petrov, avstrijski igralec Rainer Wöss in poljski animator Bebe Pingwin. Vse štiri tudi pričakujejo na festivalu.

Letošnjega festivala se bo po napovedih udeležilo tudi 22 ustvarjalcev predstavljenih filmov, ki jih bodo gostitelji, kot je to že navada, popeljali po Koroški.

Novost je, da filmsko festivalsko dogajanje letos v Slovenj Gradcu poteka ves teden. Že v soboto, 27. julija, ga je uvedel festival animiranega filma za otroke in mladostnike Zebra, v ponedeljek pa so v sklopu gostovanja v prevaljskem družbenem domu prikazali izbrane kratke filme iz minulih festivalov Shots.