Na hitro prelistano 3.8.2019 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 3. avgusta - Pri Mladinski knjigi sta izšli knjiga Sherlock na delu Stewarta Rossa, ki je namenjena mladostnikom, in za najmlajše glasbena slikanica s CD-jem Kje so tiste rožice. Založba Primus je izdala knjigo Vadima Zelanda Zlom tehniziranega sistema, pri KUD AAC Zrakogled Koper pa je izšla pesniška zbirka Zalke Drglin z naslovom Amonit.

Ljubljana. Slikanica z naslovom Kje so tiste rožice. Slikanico je uredila Metka Pušenjak, z ilustracijami pa jo je dopolnil Zvonko Čoh. Foto: Mladinska knjiga

Ljubljana.
Slikanica z naslovom Kje so tiste rožice. Slikanico je uredila Metka Pušenjak, z ilustracijami pa jo je dopolnil Zvonko Čoh.
Foto: Mladinska knjiga

Ljubljana. Knjiga Vadima Zelanda z naslovom Zlom tehniziranega sistema. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Vadima Zelanda z naslovom Zlom tehniziranega sistema.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Stewarda Rossa z naslovom Sherlock na delu. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Stewarda Rossa z naslovom Sherlock na delu.
Foto: STA

Ljubljana. Pesniška zbirka Amonit Zalke Drglin. Foto: STA

Ljubljana.
Pesniška zbirka Amonit Zalke Drglin.
Foto: STA

POSTANI SHERLOCK

S knjigo Sherlock na delu se bralec poda v London v čas Sherlocka Holmesa in dr. Watsona, kjer se slavni detektiv ubada s petindvajsetimi zamotanimi, še nikoli opisanimi zločinskimi primeri. Zapisi krutih umorov, zahrbtnih prevar, drznih tatvin in drugih nečednosti, kakor jih beleži zvesti pomočnik dr. Watson, skrivajo nekatere drobne namige in sledi, ki lahko bralcu pomagajo rešiti logične niti ter razkriti storilca. Pri založbi so knjigo pospremili z besedami: "Boste kos detektivskim ugankam - ali pa se bo treba zateči k rešitvam primerov na koncu knjige?" Prevod podpisuje Niki Neubauer

Kot je v recenziji v Bukli zapisala Vanja Jazbec, bodo uganke "zanimive mladostnikom, ki jih vabijo skrivnosti in miselni izzivi, zagotovo pa bo knjiga zamikala tudi odrasle bralce, ki so odraščali z zgodbami o neugnanem Holmesu".

V SLIKANICI KJE SO TISTE ROŽICE 12 PESMIC S POSEBNO SPOROČILNOSTJO

V glasbeni slikanici je zbranih 12 pesmic, ki prinašajo posebno sporočilnost, od marjetic za mamico, nageljna in rožmarina za deklico do lipovega cveta za dom in zlate rože za srečo. S posebno domišljijo jih dopolnjujejo ilustracije Zvonka Čoha. Notni zapisi so namenjeni izvirni pevski izvedbi otrok in odraslih, pesmi pa so posnete na priloženi zgoščenki, so zapisali pri založbi. Slikanico je uredila Metka Pušenjak.

ZLOM TEHNIZIRANEGA SISTEMA O MOŽNOSTI POVEČANJA KAKOVOSTI ŽIVLJENJA OB POZNAVANJU NIKOLI ZAPISANIH PRAVIL IGRE

Kot piše na platnicah knjige, je poglavitna napaka človeka, da se postavi v vlogo nedejavnega opazovalca, ki kot začaran strmi v zrcalo realnosti in ni sposoben odvrniti svojega pogleda. Kot bi bil biotelevizor, gleda televizijsko oddajo, ki mu je bila vsiljena od zunaj. Tehnizirani sistem je v svojem bistvu dosledno razdiralen, tako glede biosfere našega planeta kakor tudi človeka samega. Toda v svetu vse stremi k ravnovesju, za vsako dejanje, ki ruši harmonijo, se vedno najde nasprotna učinkovina. Ne gre za to, da bi morali zlomiti sistem. Toda še vedno obstaja možnost povečanja kakovosti našega lastnega življenja, če človek pozna načela delovanja sistema in pravila igre, ki niso bila nikoli objavljena, so zapisali pri založbi. Prevod podpisuje Miroslava Jakopec.

AMONIT, PESNIŠKA ZBIRKA, KI SE NEŽNO DOTIKA (NE)ZACELJIVIH RAN

Barbara Korun v spremni besedi k pesniški zbirki zapiše: "Ne vem, ali sem kdaj brala zbirko, ki bi se tako nežno dotikala (ne)zaceljivih ran, kot Amonit Zalke Drglin, pa naj bodo to rane zavedanja umrljivosti, izgube, družbene rane nepravičnosti, spregledanosti, izbrisa, zlorabe, ljubezenske rane, rane osebnega izdajstva ali strelne rane, rane, ki jih hote ali tudi nehote zadaš drugim bitjem, nemim, ki se ne morejo braniti." In še: mislim, da je Zalka v Amonitu iznašla nekaj takšnih načinov, enako subtilnih kot so tisti v poeziji Jureta Detele."

Knjiga prinaša 63 pesmi, zbranih v sedem nenaslovljenih razdelkov. Prva pesem v razdelku ima vlogo nekakšnega "uglaševalnega tona", ki intonira razpoloženje, pesem na koncu igra vlogo epiloga, izzvenenja tega, kar se je dogajalo. Vrstni red - ali sosedstvo - pesmi je posebej pomemben, ne le zaradi dramaturškega stopnjevanja, temveč tudi mestoma vsebinskega/razpoloženjskega/zgodbenega dopolnjevanja, je še zapisala.