Svet 3.8.2019 5:00

Skupina Jazzva na tekmovanju za Evrovizijski zbor leta

Göteborg, 3. avgusta - V Göteborgu bo danes potekalo mednarodno tekmovanje ljubiteljskih pevskih zborov, poimenovano Evrovizijski zbor leta. Iz Slovenije se tekmovanja udeležuje a cappella zasedba Jazzva s skladbo Spominčice in z ljudsko pesmijo Bejži ftiček. Dogodek bo v živo spremljalo več kot 5000 gledalcev, v neposrednem prenosu pa milijoni gledalcev po svetu.

Ljubljana. Vokalna skupina Jazzva. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vokalna skupina Jazzva.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Tekmovanje za Evrovizijski zbor leta bo letos potekalo drugič, za nastop na dogodku, ki ga organizirata zveza EBU in fundacija Interkultur, pa je Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija izbralo uspešno vokalno a cappella skupino Jazzva, so sporočili iz službe za komuniciranje RTV Slovenija.

Jazzvin repertoar sestavljajo pesmi najrazličnejših žanrov: od popa, rocka in jazza do aranžmajev ljudskih pesmi. Skupino trenutno sestavljajo Jasna Žitnik, Katja Kovačič, Anja Hrastovšek, Jon Leskovec, Klemen Dovjak, Andrej Perdih, Anej Kebrič in Jure Matoz. Člani zasedbe se lahko pohvalijo s številnimi nagradami, pripravljajo tudi svoj prvi album.

Na tekmovanju se bo predstavilo deset vokalnih zasedb, ob slovenski Jazzvi še zbori iz Belgije, Danske, Nemčije, Latvije, Norveške, Škotske, Švedske, Švice in Walesa. Vsaka od zasedb se bo v prvem krogu predstavila s štiriminutnim programom. Tisti, ki se uvrstijo v drugi krog, pa nastopijo še s triminutnim dodatnim programom.

Za uvodno in zaključno točko tekmovanja so organizatorji angažirali vse tekmovalne vokalne zasedbe. Člani vsake od zasedb bodo zapeli veliki uspešnici švedske skupine Abba, za uvod skladbo Mamma Mia, za sklep Thank You For The Music.

Posebne gostje drevišnjega dogodka v Göteborgu bodo zmagovalke prvega tekmovanja pred dvema letoma, kranjski zbor Carmen manet. Zapele bodo slovensko ljudsko pesem v priredbi Lojzeta Krajnčana, ob tem pa jih bo spremljal švedski The Bohuslän Big Band, piše v sporočilu za javnost.