Svet 4.8.2019 10:02

Jazzva tretja na tekmovanju za Evrovizijski zbor leta

Göteborg, 4. avgusta - Na drugem mednarodnem tekmovanju ljubiteljskih pevskih zborov Evrovizijski zbor leta, ki je bilo v soboto v Göteborgu, je slovenska vokalna zasedba Jazzva osvojila tretje mesto. Zmagal je danski pevski zbor, so sporočili iz RTV Slovenija.

Ljubljana. Vokalna skupina Jazzva. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vokalna skupina Jazzva.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na tekmovanju so se predstavili še zbori iz Belgije, Nemčije, Latvije, Norveške, Škotske, Švedske, Švice in Walesa. Organizatorja tekmovanja sta Evropska radiodifuzna zveza (EBU) in fundacija Interkultur. Slovensko predstavnico za tekmovanje izbere uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija.

Dogodek je na prizorišču na Švedskem spremljalo kot 5000 gledalcev, prek neposrednega prenosa pa so dogodek spremljali številni glasbeni navdušenci z različnih koncev sveta. Vsaka od zasedb se je predstavila s štiriminutnim programom, finalisti pa še z dodatnim programom.

A cappella zasedba Jazzva, katere repertoar sestavljajo pesmi najrazličnejših žanrov, od popa, rocka in jazza do aranžmajev ljudskih pesmi, se je predstavila s priredbama skladbe Spominčice in slovenske ljudske Bejži ftiček.

Za uvodno in zaključno točko tekmovanja so organizatorji angažirali vse tekmovalne vokalne zasedbe. Člani vsake od zasedb so zapeli uspešnici švedske skupine Abba, za uvod skladbo Mamma Mia, za sklep Thank You For The Music.

Na prvem tekmovanju za Evrovizijski zbor leta, ki je bilo pred dvema letoma v Rigi, je zmagal slovenski ženski pevski zbor Carmen manet. Pevke so bile na letošnjo prireditev povabljene kot posebne gostje. Zapele so ob spremljavi švedskega The Bohuslän Big Band.