Svet 7.8.2019 5:00

V Locarnu začetek 72. mednarodnega filmskega festivala

Locarno, 7. avgusta - S filmom Magari italijanske režiserke Ginevre Elkann se bo drevi v Locarnu začel 72. mednarodni filmski festival. V osrednjem tekmovalnem programu se bo za glavno nagrado, zlatega leoparda, potegovalo 17 filmov. V tekmovalnem programu Concorso Cineasti del presente pa je v tekmi za zlatega leoparda tudi celovečerec Matjaža Ivanišina Oroslan.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na festivalu si bo v različnih sekcijah mogoče ogledati več kot 200 filmov. Otvoritveni film pripoveduje o Almi, Jeanu in Sebastianu, ki v Parizu živijo v varnem, čeprav nekoliko čudaškem meščanskem svetu svoje verne ruske matere. Nekega dne so iznenada poslani k svojemu neobičajnemu italijanskemu očetu Carlu. V filmu sta zaigrala Riccardo Scamarcio in Alba Rohrwacher.

Ivanišinov film bo na festivalu doživel svetovno premiero. Filmska zgodba, nastala po kratki zgodbi Zdravka Duše, govori o smrti moškega, ki je pretresla vas v Porabju. Film se začne z novico o Oroslanovi smrti, ki se hitro razširi med vaščani. Sčasoma dejanja postanejo besede in besede zgodbe. Da bi se lažje soočili z njegovo smrtjo, vaščani poustvarjajo njegovo podobo skozi zgodbe o njegovem življenju. V filmu igrajo Margit Gyecsek, Milivoj Miki Roš in Dejan Spasić.

Festival v Locarnu, ki želi spodbujati mlade, neodvisne filmske ustvarjalce, je zaradi nekomercialne naravnanosti filmov specializirana revija The Hollywood Reporter oklicala za evropski Sundance. Tej tradiciji ostaja zvest tudi pod novo umetniško vodjo Lili Hinstin, ki je bila na to mesto imenovana lani avgusta.

In čeprav stavi bolj na film kot glamur, se ga udeležujejo tudi znana filmska imena. Letos med drugim v Locarnu pričakujejo ameriško filmsko in televizijsko igralko Hilary Swank, ki bo prejela nagrado leopard club, ter ameriškega režiserja, scenarista in igralca Johna Watersa, ki bo prejel častnega leoparda za življenjsko delo.

Retrospektiva bo letos posvečena afriško-ameriški kinematografiji, piše na spletni strani festivala, ki se bo sklenil 17. avgusta.