Na hitro prelistano 10.8.2019 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 10. avgusta - Pri Mladinski knjigi so najmlajše bralce razveselili s četrtim delom stripa Dava Pilkeya o Pasjemu možu, ki se tokrat poda na dogodivščino z Mačjim mulcem. Pri založbi Quark je izšla znanstvenofantastična trilogija Oni prihajajo iz vesolja Borisa Čerina Levyja, pri založbi Primus pa zbirka kratkih zgodb z naslovom Razmerja Damjane Bakarič.

Ljubljana. Strip avtorja Dava Pilkeyja z naslovom Pasji mož in Mačji mulc. Foto: STA

Ljubljana.
Strip avtorja Dava Pilkeyja z naslovom Pasji mož in Mačji mulc.
Foto: STA

Ljubljana. Znanstvenofantastična trilogija Oni prihajajo iz vesolja Borisa Čerina Levyja. Foto: STA

Ljubljana.
Znanstvenofantastična trilogija Oni prihajajo iz vesolja Borisa Čerina Levyja.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorice Damjane Bakarič z naslovom Razmerja. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Damjane Bakarič z naslovom Razmerja.
Foto: STA

KAJ SE ZGODI, KO MOČI ZDRUŽITA PASJI MOŽ IN MAČJI MULC?

Dav Pilkey, med mladimi bralci sprva znan kot avtor Kapitana Gatnika, se je v njihova srca že dobro zapisal tudi s stripom o Pasjem možu, superpolicaju, ki izvoha še tako zvitega lopova. Pasjega moža sta si v prvem razredu izmislila junaka iz Kapitana Gatnika Grega Bradač in Klemen Kočar, nato pa je dobil svoj strip, so zapisali pri založbi Mladinska knjiga. V četrtem delu Pasji mož najde pomočnika oziroma po-muc-nika Mačjega mulca. Kakšne dogodivščine so pred njima? Prevajalec Boštjan Gorenc je ob izidu novega dela tvitnil: "V četrtem Pasjem možu tiči zagamana besedna premetanka, ki mi je izpila vse moči, ampak se nisem dal. Poučne pesmice, prismojene reference in kup pasje dobrih štosov, da ne omenjamo čustev!"

Pilkey (1966) je bil že v osnovnošolskih časih vselej v težavah, ker je uganjal vragolije, stresal šale in risal trapaste stripe. V drugem razredu je narisal svojega najbolj slavnega junaka Kapitana Gatnika. Nekoč mu je učitelj rekel, naj se spravi v red, saj ne bo mogel vse življenje risati trapastih knjig. Dav ni nikoli znal dobro poslušati! "Upam, da bodo mulci ob branju stripov, ki jih delata Grega in Klemen, opazili pravopisne napake in se tako prepričali, da ustvarjalnost ni odvisna od pravilnega črkovanja, brezhibne slovnice in popolne ilustracije. Upam, da bodo ti 'vse-prej-kot-popolni' stripi spodbudili mulce k ustvarjanju lastnih stripov, ne da bi jih bilo pri tem strah, da bodo 'zamočili', je nekoč dejal avtor.

ZNANSTVENOFANTASTIČNA TRILOGIJA ONI PRIHAJAJO IZ VESOLJA

Pri založbi Quark je izšla znanstvenofantastična trilogija Oni prihajajo iz vesolja Borisa Čerina Levyja. Avto je v trilogiji, ki je v tiskani obliki izšla kot ena knjiga, skušal razkriti skrivnosti vesolja. "Mi smo del vesolja, mi smo del zelo živega vesolja, ki je poln dogajanj, vseh vrst dogajanj. Tudi tistih, zelo nevarnih za Zemljane, kot so opisani v trilogiji," o delu piše na strani založbe. Avtor v prvi knjigi Prikazi so naznanili srdit spopad opiše srečanja človeka z vesoljci v 70. letih minulega stoletja, v času hladne vojne, v drugi knjigi Ukaz poveljstva: Najdite izginule eskadre predstavlja dogajanje postavo v več stoletij oddaljeno prihodnost, v tretji, naslovljeni Oni prihajajo iz vesolja, pa se vrne v sedanjost, v kateri pride do srečanj s tehnološko daleč naprednejšimi civilizacijami. "Skupno vsem trem knjigam je, da se ne glede na različnost časa in prostora Zemljani nikoli nismo mogli izogniti ne udeležbi v medsebojnih vojnah vesoljcev ne neposrednemu boju z njimi. Toda ne glede na vse bitke, smo Zemljani vedno dobili tudi zelo pomembne prijatelje med vesoljci, pomembne in močne zaveznike," so o delu še zapisali pri založbi.

KRATKE ZGODBE O RAZMERJIH

Komunikologinja, novinarka, pisateljica, publicistka, predavateljica Damjana Bakarič je avtorica uspešnice Na tesnobi in knjige Na boljše. Pri založbi Primus so tokrat izdali njeno delo Razmerja. Gre za zbirko 11 kratkih zgodb o ljubezenskih odnosih, v katerih, kot so zapisali pri založbi, ironično, ni ljubezni: "Ljubezen, ki pride, se naseli, pa vendar je nihče ne ceni. Ljudje so prestrašeni; strah jih je, da bi se pred nekom, do katerega jim je, razgalili." Knjiga prinaša zgodbe moških in žensk, ki so se iskali. "Ki so iskali sebe. Nekoga, ki bi jih ljubil, ker niso zmogli ljubiti sebe. Ki so iskali druge le zato, da jim ne bi bilo treba najti sebe. Nekateri so se našli, drugi se niso. Zgodbe o ženskah in moških, ki se iščejo. To so zgodbe nas samih," so še zapisali pri založbi.