Slovenija 8.8.2019 5:00

Poletna Animateka s filmi in ustvarjalnostjo polni ljubljanske ulice

Ljubljana, 8. avgusta - Poletna Animateka bo od danes do nedelje ponovno popestrila dogajanje v mestnem jedru Ljubljane. Danes in v petek bodo potekale brezplačne delavnice pikselacije, v soboto delavnica risanja s svetlobo, večerne ure pa bodo do nedelje rezervirane za projekcije animiranih filmov. Nocoj ob 21. uri bo filmski program na Mestnem trgu namenjen najmlajšim.

Ljubljana. Mestni trg, magistrat. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Mestni trg, magistrat.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Filmski program Poletne Anmateke bo letos sestavljen iz animiranih filmov v distribuciji Društva 2 koluta. Nocojšnji otvoritveni večer na Mestnem trgu pred lokalom Pritličje bo namenjen najmlajšim ljubiteljem animiranega filma, saj se bosta odvrtela programa kratkih animacij Lisička in druge zgodbe ter Slon kolesari po svetu, piše v sporočilu za javnost.

V soboto se bo dogajanje preselilo na ploščad Metelkova, kjer bodo v letnem kinu Slovenske kinoteke prikazali program Animateka po Animateki, ki prinaša najboljše kratke animirane filme za odrasle z zadnje izdaje festivala Animateka. Med drugimi bodo na sporedu filmi Max Morrison v režiji Žige Pokorna, Ples ljubezni Lea Černica ter zmagovalni film lanske izdaje z naslovom III v režiji Marte Pajek.

V nedeljo pa bodo na ploščadi Metelkova prikazali družinski celovečerni animirani film Mirai. "Mali Kun preživlja srečno otroštvo vse do trenutka, ko se rodi njegova sestrica Mirai. V središče zanimanja staršev takrat vstopi deklica, on pa zatočišče poišče v fantazijskem svetu, kjer se preteklost in sedanjost pomešata," so o filmu zapisali distributerji. Režiser filma Mamoru Hosoda je nekoč dejal: "Z neomejenimi zmožnostmi, ki jih nudi animacija, želim premikati meje filma."

Ob projekcijah bodo pripravili tudi delavnice. Danes in v petek bodo od 18. do 20. ure na več lokacijah po Ljubljani - Kongresnem in Prešernovem trgu ter Čopovi in Wolfovi ulici - potekale brezplačne delavnice pikselacije. Gre za obliko stop-motion animacije, pri kateri se namesto lutk ali risb animira človeka, tako da se vsak premik fotografira. Ko serijo nastalih fotografij na hitro predvajamo, dobimo učinek gibanja, so pojasnili organizatorji. V soboto pa bo zvečer na Muzejski ploščadi Metelkova mogoče risati s svetlobo.