Slovenija 8.8.2019 9:25

Razstava v Galeriji Škuc o vlogi podob v sodobni družbi

Ljubljana, 8. avgusta - V Galeriji Škuc bodo drevi odprli mednarodno skupinsko razstavo Talking (about) Images. Postavitev raziskuje vlogo podob v sodobni družbi in se osredotoča na podobe kot avtonomni jezik - podobe namreč pripovedujejo zgodbe, aktivirajo spomine, prenašajo čustva, nas varajo.

Na razstavi se odražajo možnosti in meje tega jezika, njegove interakcije z drugimi izraznimi sredstvi in odgovornost, povezana z njegovo produkcijo in uporabo.

Kot so zapisali v galeriji, so podobe univerzalni jezik, ki za razliko od besed ne potrebujejo prevoda, da ostanejo berljive v različnih delih sveta. Zdi se, da ponujajo neomejeno orodje za globalno komunikacijo, njihova interpretacija pa je vse prej kot objektivna, saj so v osnovi lahko večpomenske. Kot nosilci ideologij in eno glavnih orožij v boju za areno strateškega pomena - kolektivno imaginarno - imajo v kapitalističnem in globaliziranem sistemu ključno funkcijo.

Projekt vključuje osem umetnikov oz. kolektivov iz držav Jadranske regije - Italije, Hrvaške, Avstrije in Slovenije. Njihova dela so rezultat dolgotrajnega procesa, ki ga je sprožil kolektivni pogovor, v nadaljevanju pa so ga oblikovale razprave med umetniki in kuratorji.

The Cool Couple je umetniški dvojec iz Milana, ki sta ga leta 2012 ustanovila Niccolo Benetton in Simone Santilli. Njune raziskave se osredotočajo na trenja, ki jih vsak dan ustvarja odnos med ljudmi in podobami. V Celju rojena Severin Hirsch deluje na področjih medijske umetnosti, instalacije in slikarstva. Njena fotografska dela obravnavajo družbene spremembe in spremembe vrednot.

Kate Howlett-Jones se je po magisteriju iz francoske in ruske književnosti na Univerzi v Oxfordu preselila v Avstrijo. Odtlej deluje v Gradcu kot umetnica, ki se ukvarja z besedili, in pisateljica. Njena besedila, objekti in instalacije se ukvarjajo z dinamiko jezika in naracije v interakciji z vizualizacijo in prostorom. Slovenska umetnica mlajše generacije Neža Knez se ukvarja z različnimi mediji, kot so avdio, video, fotografija, z lastnim in drugimi telesi, risbami in klasičnim kiparstvom.

Maryam Mohammadi iz Gradca je dokumentarna in umetniška fotografinja. Njeno delo se osredotoča na to, kako družbene, kulturne in verske razmere na lokalni in globalni ravni vplivajo na ženske in kako se vpisujejo v njihova življenja in identitete. V Reki rojena kiparka Nika Rukavina ustvarja v različnih medijih od performansa, instalacij, slikarstva, kiparstva do videa. Njen primarni interes je poskušati najti drugačno perspektivo na splošno sprejete poglede.

Alessandro Sambini iz Milana se ukvarja s podobami, videom in mešanimi mediji, raziskuje potrebe in modalitete, ki urejajo produkcijo novih podob, njihovo kroženje in razširjanje ter različne odnose, ki obstajajo med podobo in njenimi gledalci. Christoph Szalay iz Gradca je pisatelj, kurator in komisar za literaturo na Forumu Stadtpark Graz.

Talking (about) Images je projekt Francesce Lazzarini in Marte Rovetta za Cultural Inventory. Štiri postavitve z bogatim spremljevalnim programom so nastale kot plod sodelovanja Galerije Kortil Rijeka, Kunsthalle Graz, MLZ Art Dep Trieste in Galerije Škuc.

Razstava v Ljubljani bo na ogled do 11. septembra.