Svet 8.8.2019 10:26

Rokopisi Kafke končno zbrani v Izraelski narodni knjižnici

Tel Aviv, 8. avgusta - Zbirka rokopisov češko-avstrijskega pisatelja judovskega rodu Franza Kafke, ki jih je ob smrti leta 1924 zaupal prijatelju Maxu Brodu, je po 11 letih iskanja in sodnih bitk končno ponovno zbrana v Izraelski narodni knjižnici, poročajo tuji mediji.

Kafka (1883-1924) je že hudo onemogel od tuberkuloze v 20. letih minulega stoletja prijatelju Brodu zaupal svoje rokopise s prošnjo, da jih po njegovi smrti zažge. Brod pa prijateljeve prošnje ni uresničil in se je raje odločil, da Kafkova dela objavi. Ko je Brod leta 1939 pred nacisti iz Češkoslovaške emigriral v takratno Palestino, je rokopise vzel s seboj.

V svoji oporoki je Brod dragocene rokopise zapustil tajnici Esther Hoffe z navodilom, naj jih preda Izraelski narodni knjižnici. Vendar je Esther Hoffe rokopise obdržala in leta 1988 celo za dva milijona dolarjev prodala rokopis romana Proces, ki velja za eno najpomembnejših Kafkovih del.

Esther Hoffe, ki je umrla leta 2007, se je odločila, da po smrti rokopise preda hčerkama, s tem pa je sprožila več pravnih sporov. V procesu proti dedinjama, ki se je začel leta 2009, je Izrael zahteval, da državi izročita zbirko rokopisov. Svojo zahtevo je Izrael utemeljeval s pojasnilom, da je bila takšna Brodova poslednja želja. Družina je rokopise hranila doma, pa tudi v bančnih trezorjih v Izraelu in Švici, piše BBC.

Hčerki Esther Hoffe Izraelu nista želeli predati rokopisov - njihova vrednost je ocenjena na več milijonov dolarjev - z utemeljitvijo, da jih je Brod podaril njuni materi in da je ta zato lahko z njimi storila, kar je želela. "Max Brod ni hotel, da se njegova zapuščina proda najboljšemu ponudniku, ampak da najde svoje mesto v literarni kulturni instituciji," pa se je leta 2016 odločilo izraelsko vrhovno sodišče. Predstavnica Izraelske narodne knjižnice Vered Lion-Yerushalmi je presodila, da je zgodba o tem, kako so pridobivali rokopise, prav kafkovska.

Tako so nedavno v Izraelski narodni knjižnici prejeli še zadnji paket rokopisov, ki je bil več desetletji shranjen v sefih švicarske banke. V njem je zvezek s Kafkovimi vajami učenja hebrejščine, trije različni osnutki za delo Poročne priprave na vasi ter na stotine pisem, risb in časopisov.

Maja letos je nemška policija Izraelski narodni knjižnici vrnila tudi na tisoče ukradenih dokumentov in rokopisov Maxa Broda. Gre za dokumente, pisma in neobjavljene dele Brodovega dnevnika, ki bi lahko bolje osvetlili življenje Kafke, katerega najbolj znana dela so Proces, Preobrazba in Grad. Prav tako pa naj bi nudili vpogled v evropsko kulturno srenjo v prvih štirih desetletjih 20. stoletja.