Na hitro prelistano 17.8.2019 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 17. avgusta - Opro, zavod za aplikativne študije je izdal knjigo francoske pisateljice Simone de Beauvoir z naslovom Starost - 1. del, založba Učila pa delo švedskega avtorja Thomasa Eriksona Obkroženi z Idioti: Štiri oblike človekovega vedenja in kako se uspešno sporazumevati z njimi. Pri založbi Zala je izšla slikanica Joeja Todd-Stantona Mišek Julijan.

Ljubljana. Starost - delo izpod peresa francoske intelektualne moderne dobe Simone de Beauvoir. Foto: STA

Ljubljana.
Starost - delo izpod peresa francoske intelektualne moderne dobe Simone de Beauvoir.
Foto: STA

Ljubljana. Priročnik o štirih oblikah človeškega vedenja avtorja Thomasa Erkinsona z naslovom Obkroženi z idioti. Foto: STA

Ljubljana.
Priročnik o štirih oblikah človeškega vedenja avtorja Thomasa Erkinsona z naslovom Obkroženi z idioti.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Mišek Julijan pisatelja Joea Todd-Stantona. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Mišek Julijan pisatelja Joea Todd-Stantona.
Foto: STA

STAROST - DELO IZPOD PERESA FRANCOSKE INTELEKTUALKE MODERNE DOBE SIMONE DE BEAUVOIR

Delo s podnaslovom Stališče zunanjosti, ki ga je avtorica poimenovala za esej, je bil napisan pred skoraj 50 leti. "Eruditstvo, natančnost in vztrajanje avtorice pri odkrivanju elementov in motivov prikrivane sramote tedanje družbe, ki je tako kot današnja, stare ločevala in odrivala, nam kot prvo izjemno nazorno prikaže, da se multidimenzionalne problematike starosti ne moremo lotevati drugače kot multidisciplinarno in s sinoptičnim povezovanjem različnih odkritij in stališč. Njeno soočanje s stvarnimi izkušnjami neenakosti, tako glede rase, spola ali starosti, ne izvira le iz filozofskih teorij, temveč iz vsega, kar ji je bilo na dosegu in je črpala spoznanja iz filozofije, umetnosti, literature, avtobiografij, sociologije, ekonomije, s čimer je osvetljevala in združevala denimo intelektualne in politične napetosti med marksizmom in fenomenologijo, med literarnimi in empiričnimi študijami, med zgodovinsko in antropološko razlago človečnosti," je v spremnem besedilu zapisala Danica Hafner Fink. Po njenih besedah knjiga v slovenski prostor in družboslovje prinaša povsem nove oziroma pogosto spregledane dimenzije na področjih gerontologije, sociologije staranja in socialne psihologije.

Priznana francoska pisateljica, eksistencialistična filozofinja, družbena teoretičarka, feministka in politična aktivistka Simone de Beauvoir (1908-1986) je mednarodno pozornost vzbudila z delom Drugi spol (1949), ki je sprožilo tektonski premik v razumevanju ženske in človeškega bitja. Za mnoge najpomembnejša intelektualka moderne dobe, je leta 1970 napisala delo Starost (La Vieillesse), ki ga je pesnik Boris A. Novak opredelil kot obsežno, sistematično in lucidno razpravo, pionirsko delo o fenomenu staranja in starosti. Delo, ki ga dopolnjujejo obsežna Novakova spremna študija ter zapisa Matjaža Uršiča in Danica Hafner Fink, je prevedel Tomaž Gerdina.

OBKROŽENI Z IDIOTI - PRIROČNIK ZA LAŽJE RAZUMEVANJE VEDENJ LJUDI

Švedski avtor Thomas Erikson je v knjigi Obkroženi z idioti, ki je kmalu postala uspešnica, spregovoril o štirih vrstah vedenjskih tipov. To so rdeči, ki so dominantni in gospodovalni, rumeni, ki so družabni in optimistični, zeleni, ki so sproščeni in prijazni, ter modri, ki so analitični in natančni. Obenem pojasnjuje, kako prepoznati vsak tip in se sporazumevati z njim. Knjiga je polna praktičnih informacij za sporazumevanje z ljudmi na podlagi njihove barve, vključno s prednostmi in slabostmi vseh profilov, z navodili, kako dajati pozitivne in negativne povratne informacije vsakemu, in z nasveti za najprimernejše izražanje v elektronskem sporočilu nekomu z drugačnim profilom, so zapisali pri založbi. Avtor se pri delu naslanja na antično oz. Hipokratovo kategorizacijo štirih tipov temperamenta - sangvinik, kolerik, flegmatik in melanholik. Knjigo je prevedel Jure Šešet.

MIŠEK JULIJAN - SLIKANICA O POMENU SOŽITJA Z DRUGIMI

Glavni junak avtorske slikanice priljubljenega švedskega ustvarjalca Joea Todd-Stantona je mišek Julijan, ki je od nekdaj živel sam, kar mu je bilo tudi najbolj všeč. Nekega dne pa ga sredi večerje zmoti nenapovedan gost. Ta da mišku misliti, da včasih, ampak res včasih, gostje niso čisto odveč. Slikanica prinaša zgodbo o življenju v samoti in obenem v sožitju z drugimi. Vsakdanje preživetje zahteva previdnost, ampak z nekaj pomoči, solidarnosti in družbe je vendarle vse lažje in lepše, so zapisali pri založbi. Za prevod sta poskrbela Mateja in Miha Sužnik.