Slovenija 14.8.2019 9:25

V Soteski začetek festivala stare glasbe Seviqc

Dolenjske Toplice, 14. avgusta - Festival stare glasbe Seviqc Brežice 2019 se bo v Hudičevem turnu v Soteski drevi ob 20.30 začel z nastopom italijanskega lutnjarja Simoneja Vallerotonda.
Festival prinaša letos le pet avgustovskih koncertov, ki jih bodo pripravili v občinah Brežice, Dolenjske Toplice in Slovenska Bistrica. Končal se bo 24. avgusta.

Dolenjske Toplice. Umetniški vodja in direktor festivala Seviqc Brežice Klemen Ramovš. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Dolenjske Toplice.
Umetniški vodja in direktor festivala Seviqc Brežice Klemen Ramovš.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Hudičev turn v Soteski. Festival Seviqc Brežice. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Hudičev turn v Soteski.
Festival Seviqc Brežice.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Brežice. Festival Seviqc Brežice. Auser Musici. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Brežice.
Festival Seviqc Brežice.
Auser Musici.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Umetniški vodja in direktor festivala Seviqc Brežice Klemen Ramovš je na nedavni novinarski konferenci povedal, da Seviqc kljub okrnjenemu programu in manjšanju zanimanja občin soprirediteljic zanj ohranja kakovost ter predstavlja bogato slovensko arhitekturno dediščino.

Na vse koncerte bo iz Ljubljane in Zagreba ter nazaj vozil posebni festivalski avtobus. Uro pred vsakim koncertom bodo pripravili tako imenovani festivalski predtakt s klepetom z izvajalci. Drevišnjega bodo pripravili v Dolenjskih Toplicah.

Ramovš je še opozoril, da je se Seviqc dodobra utrdil v evropskem kulturnem prostoru, saj dobiva v okviru združenja evropskih festivalov stare glasbe Rema posebno mesto in številna priznanja. Festival je tudi v evropskem kulturnem prostoru bolj uveljavljen in priznan kot doma. Zaradi okrnjene denarne podpore na državni ravni pred nekaj leti so ga morali organizacijsko tudi letos zastaviti drugače kot v preteklosti.

Festival Seviqc ima letos proračun nekaj manj kot 170.000 evrov. Sodelujoče občine bodo zanj skupaj prispevale približno 23.000 evrov in ministrstvo za kulturo 50.000 evrov. Preostanek bodo pokrili s pokroviteljskimi sredstvi in z vstopnino. Letošnja novost so organizirani prevozi iz Zagreba, je še povedal Ramovš.

Kot navaja program Seviqca, bo italijanski lutnjist Vallerotonda v Soteski pri Dolenjskih Toplicah drevi nastopil s programom Lutnjisti in kitaristi v Rimu med 1600 in 1700. Festival bodo nadaljevali na gradu Brežice, kjer bo v petek nastopila italijanska oziroma tržaška Cappella Musicale Beata Vergine del Rosario s skupaj do 25 pevci, ki bodo predstavili program kreativne tekme med salzburškim nadškofom in beneškim dožem.

Na gradu v Slovenski Bistrici bosta 20. avgusta z glasbo renesanse in baroka nastopila nizozemski flavtist Han Tol in britansko-ameriški lutnjist Nigel North. Festival se bo nato vrnil na grad Brežice oziroma v tamkajšnjo viteško dvorano, kjer 22. avgusta pripravljajo nastop italijanske zasedbe I Solisti Ambrosiani s kantatami in sonatami Antonia Caldareja.

Festival Seviqc bodo na brežiškem gradu 24. avgusta končali s hrvaškim projektom Lazarus.

Festival stare glasbe Seviqc so zasnovali leta 1982. Leta 1997 so ga iz Radovljice preselili v Brežice, leto kasneje so ga razširili na sosednje občine, še kasneje pa razširili po državi. Naziv Seviqc je skovanka iz latinščine "semper vita quam creata" in označuje večno živo glasbo, kot je bila ustvarjena.