Svet 17.8.2019 5:00

Wim Wenders slavnostni govornik na podelitvi mirovniške nagrade Sebastiau Salgadu

Frankfurt, 17. avgusta - Nemški režiser Wim Wenders bo slavnostni govornik na podelitvi mirovniške nagrade nemških knjigotržcev, ki jo za leto 2019 prejme brazilski fotograf in naravovarstvenik Sebastiao Salgado. Nagrado, vredno 25.000 evrov, mu bodo izročili 20. oktobra v cerkvi sv. Pavla v Frankfurtu. Po tradiciji jo podelijo ob koncu mednarodnega knjižnega sejma.

Nemčija, Berlin. Nemški režiser Wim Wenders. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija, Berlin.
Nemški režiser Wim Wenders.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Združenje nemških knjigotržcev vsako leto počasti osebnosti, ki so prek literature, znanosti ali umetnosti prispevale k uresničevanju miru, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nagrado, ustanovljeno leta 1950, bo 75-letni Salgado dobil kot prvi fotograf.

V združenju so ga opisali kot umetnika, "ki s svojimi fotografijami prispeva k družbeni pravičnosti in miru ter daje noto nujnosti v svetu prisotni razpravi o varstvu narave in klimatskih spremembah".

Na njegovih črno-belih fotografijah je mogoče videti ljudi, ki so jih prizadele vojne ali klimatske spremembe, pa tudi tiste, ki so zasidrani v svojem naravnem okolju. Vidno naredi "tako onečaščeno Zemljo kot tudi njeno krhko lepoto", so zapisali.

Wenders je njegovo življenje in delo leta 2014 portretiral v dokumentarnem filmu Sol zemlje, ki je bil nominiran za oskarja za najboljši dokumentarec.

Lani sta je nagrado dobil znanstveni par Aleida in Jan Assmann.