Slovenija 20.8.2019 10:29

V atriju Plečnikovih Križank skulpture Zmaga Posege

Ljubljana, 20. avgusta - V atriju Križank bodo drevi odprli razstavo Hommage Zmagu Posegi: Deset let kasneje. Na ogled bo 16 kiparjevih del iz kamna in brona, ki jih je ustvaril v 90. letih minulega stoletja. Skulpture, večinoma brez naslovov, bodo po besedah kustosinje Nelide Nemec obiskovalcem odstrle le delček Posegove intimne, globoko občutljive duhovne dimenzije.

Ljubljana. Ljubljanske Križanke, atrij. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanske Križanke, atrij.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Posega je v slovenski kulturni prostor vstopil na začetku 80. let preteklega stoletja skupaj s svojo generacijo sošolcev, ki so se poimenovali Generacija 82; med 13 člani je bil edini kipar, je ob razstavi zapisala Nelida Nemec. Pri svojem delu je najprej uporabljal glino, pozneje pa tradicionalne kiparske materiale, kot so les, kamen, bron in kovina. Ustvarjal je tudi v črnem kraškem apnencu, po katerem kiparji sicer redko posegajo. Ustvaril je bogat opus tako javne kot male plastike.

Umetnik se po besedah kustosinje "ni zadovoljil z izpovedjo, ki bi bila atraktivna zgolj zaradi forme same, njenih ekspresivnih ali monumentalnih razsežnosti, temveč se je z veliko senzibilnostjo prepustil iskanju obdelave materiala in distinktivnemu razpoznavanju, dojemanju in čutenju umetniškega, vitalnega, sporočilnega, ujetega v lepoto in izraznost materiala pa tudi prostora, površine in svetlobe, predvsem pa svojega notranjega nagovora".

Kipar, ki je ustvarjal v ciklih in del velikokrat ni niti naslavljal niti datiral, je javnosti znan tudi kot avtor številnih javnih spomenikov. Med njimi je največ portretnih doprsij - doprsna kipa iz brona Antona Rutarja v Novi Gorici in Simona Gregorčiča na Gradišču nad Prvačino, izdelal je tudi celopostavno figuro - bronasti spomenik Vinku Vodopivcu v Kromberku pri Novi Gorici in več ambientalnih plastik, ki ohranjajo monumentalne razsežnosti - skulptura s Forme vive za slovenske ceste Bled '96, Figura v krogu iz leta 1998, je še zapisala kustosinja.

Zmago Posega (1959-2009) je diplomiral leta 1982 iz kiparstva na Akademiji likovnih umetnosti v Ljubljani in zaključil še kiparsko specialko na isti akademiji. Od leta 2001 je poučeval na oddelku za restavratorstvo ALUO. Veliko je razstavljal na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Za svoje delo je prejel več nagrad.

Razstava bo odprta do 3. septembra.