Svet 20.8.2019 10:40

V Zagrebu razstava Alenke Gerlovič

Zagreb, 20. avgusta - V studiu Moderne galerije Josip Račić bodo drevi odprli razstavo Likovni svet Alenke Gerlovič (1919- 2010) Med Zagrebom in Dalmacijo. Na ogled bo okoli 20 del iz slikarskega opusa slovenske umetnice. Gre za akrile in akvarele iz zbirke Posavskega muzeja Brežice, nastale med letoma 1961 in 1991, ki jih je umetnica muzeju podarila leta 2005.

Alenko Gerlovič so študij na zagrebški akademiji za likovno umetnost, življenje in ustvarjanje v Ljubljani ter mnoga študijska potovanja oblikovali v pejsažistko, ki je svojo "lirično interpretacijo evocirala s tradicijo čistih in jasnih linij ter harmoničnim izrazom". Njen umetniški opus je večinoma posvečen naravi v vsej njeni lepoti, piše na spletni strani galerije.

Kot še piše, bo zagrebška kulturna javnost imela priložnost spoznati izbor najbolj monumentalnih pejsažev slikarke, ki je svojo umetniško pot začela leta 1937 med študijem v Zagrebu in nadaljevala v Ljubljani. Med drugim se je študijsko izpopolnjevala v Parizu, v grafičnem ateljeju enega vodilnih nemško-francoskih umetnikov prejšnjega stoletja Johnyja Friedlaenderja.

Z razstavo bodo obenem počastili umetnico ter spomnili na pomen zagrebške likovne akademije za slovensko likovno umetnost v obdobju pred drugo svetovno vojno, še piše na spletni strani galerije.

Iz Posavskega muzeja so sporočili, da želijo hrvaški javnosti s tematsko razstavo izbranih del z motivi Dalmacije in hrvaškega primorja predstaviti slovensko umetnico in donatorico brežiškega muzeja.

Kustosinja razstave je muzejska svetovalka iz brežiškega muzeja Oži Lorber. Ob razstavi je zapisala, da akvareli Alenke Gerlovič z motivi iz sredozemskega sveta, ki so nastajali med letoma 1961 in 1968 kot skice za poznejša slikarska dela, predstavljajo samosvoje krajine, ki nakazujejo njeno poznejšo slikarsko pot.

Ker jo je sredozemska krajina pritegnila z izrazito jasnostjo in likovnimi elementi, ki jih je razpoznala v njej, je umetnica v akvarelih, ki jih predstavljajo različice otokov in otočja, popolnoma osvobojena akademsko začrtanih likovnih principov, z jasno, konstruktivno črtno risbo ubrala pot k stilizaciji v ploskovno abstrahiranje. Na drugih delih je že poudarila teksturo, ki jo je ustvarila z različnimi potezami barvne površine, in kasneje izrazila v akrilni reliefnosti.

V Posavskem muzeju so razstavo pripravili ob letošnji 70-letnici delovanja muzeja in stoletnici umetničinega rojstva. Hkrati so se želeli zahvaliti umetnici, ki je v Brežicah preživela otroška leta in tamkajšnjemu muzeju zapustila "pomemben delež svojega neumornega dela" - pomemben del akrilnih slik, akvarelov in več kot tisoč risb, skic in grafik ter ves zasebni arhiv.

Alenka Gerlovič se je leta 1919 rodila v Ljubljani. Po študiju in diplomi v Zagrebu se je vrnila v okupirano Ljubljano in se kot svobodomiselna intelektualka pridružila Osvobodilni fronti. Po osvoboditvi je v Ljubljani delovala kot scenografka Slovenskega narodnega gledališča, kasneje je poučevala na gimnaziji, zatem se je posvetila likovni vzgoji osnovnošolcev. Dejavno se je vključila v kulturniško življenje Društva slovenskih likovnih umetnikov. Študijsko je potovala po vsem svetu. Leta 1981 je prejela nagrado Prešernovega sklada. Umrla je v Ljubljani leta 2010.

Razstava v Zagrebu bo na ogled do 2. septembra.