Svet 21.8.2019 6:00

Na festivalu poezije v Strugi tudi Alenka Jovanovski

Struga, 21. avgusta - V Strugi blizu Ohridskega jezera se bo danes začel 58. festival Struški večeri poezije. Po poročanju makedonske tiskovne agencija MIA bo gostil okrog 60 domačih in tujih pesnikov, ki bodo svoje stihe prebirali na različnih krajih po državi do 26. avgusta. Po podatkih uradne spletne strani je med udeleženci tudi slovenska poetinja Alenka Jovanovski.

Ljubljana. Literarna kritičarka, literarna zgodovinarka in prevajalka Alenka Jovanovski. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Literarna kritičarka, literarna zgodovinarka in prevajalka Alenka Jovanovski.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Avtor letošnjega sporočila, ki ga bodo prebrali ob odprtju, je makedonski poet Vlada Uroševikj. Ob 85. rojstnem dnevu se mu bodo na festivalu poklonili s pesniškim portretom.

Pesniki, med katerimi so Ana Blandiana iz Romunije, Monika Herzeg s Hrvaške, Satchid Anandan iz Indije in Michael Hofmann iz Nemčije, bodo svoja dela prebirali tudi na Ohridu, v Prilepu, Velesu, Skopju in drugod.

Iz Slovenije na festivalu sodeluje pesnica, esejistka, prevajalka, urednica in literarna zgodovinarka Alenka Jovanovski. Leta 2012 je pri LUD Literatura izdala prvenec Hlače za Džija, lani pa je pri Centru za slovensko književnost objavila drugo pesniško zbirko Tisoč osemdeset stopinj. Z njo se je uvrstila med nominirance za 23. Veronikino nagrado, ki jo bodo podelili prihodnji teden, bila je nominirana tudi za nagrado kritiško sito za najboljšo knjigo preteklega leta po izboru slovenskih literarnih kritikov.

Zbirka združuje tako intimo kot družbeno kritiko, pesniško vizijo, metaforiko, pogovorni jezik, humor, človekov odnos do narave in seciranje posameznikove čustvene anatomije. Kot je zapisala žirija, je kritika neoliberalne družbe v teh verzih glasnejša kot pri večini drugih slovenskih avtorjev.