Slovenija 21.8.2019 0:30

S pismom Evropi se bodo začeli Dnevi poezije in vina

Ptuj, 21. avgusta - Po predvečerih po Sloveniji se bo nocoj na Ptuju uradno začel letošnji festival Dnevi poezije in vina. Odprl ga bo bolgarsko-nemški avtor Ilija Trojanow z branjem pisma, ki ga je namenil Evropi. Festivala se udeležuje 20 pesnikov iz 16 držav. Država v fokusu je Nemčija, častna gosta pa sta Radmila Lazić iz Srbije in Bei Dao s Kitajske.

Ljubljana. Branje poezije. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Branje poezije.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Festival, ki je v preteklih treh dneh širil poezijo po Sloveniji, bo na Ptuju kot osrednjem prizorišču potekal do sobote. Oba častna gosta se bosta predstavila tako na nocojšnjem velikem pesniškem branju, ki bo sledilo odprtju in na katerem bosta sodelovala še nemški pesnik Jan Wagner in slovenska pesnica Glorjana Veber, kot na četrtkovem zajtrku s poezijo.

Avtor odprtega pisma Evropi, ki ga je tokrat napisal večkratni nagrajenec Trojanow, lanski dobitnik nagrade vilenica, pa bo svoje razmišljanje o tem, da stara celina govori kot doktor Jekyll in ravna kot gospod Hyde, razdelal še na petkovem pogovoru v Dominikanskem samostanu.

Letošnji jezik v fokusu je nemščina. Med pesniki, ki ustvarjajo v tem jeziku, bodo sodelovali Monika Rinck, Birgit Müller-Wieland in Jose F. A. Oliver.

V celoti bo festival ponudil več kot 60 dogodkov v Sloveniji in čez mejo v Avstriji in na Hrvaškem. Poezijo bo združevali z glasbenimi točkami in degustacijami vin.

"Velik poudarek dajemo mednarodnemu povezovanju, s ciljem vzpostaviti osnovo gostovanja predvsem mlajših pesnic in pesnikov. Lahko rečemo, da se je Ptuj v desetih letih razvil v stičišče mednarodne poezije," je na predstavitvi povedal vodja Aleš Šteger.