Slovenija 22.8.2019 5:00

V Piranu začetek Tartini festivala

Piran, 22. avgusta - Z nastopom ansambla Il terzo suono v cerkvi sv. Jurija v Piranu se drevi začenja 18. Tartini festival. Do 8. septembra bo potekal v Piranu in Kopru, zadnji koncert iz sklopa festivala pa bo 12. septembra v Padovi, kjer bo ansambel Il terzo suono nastopil na Veneto festivalu.

Piran. Tartinijev spomenik na Tartinijevem trgu in zvonik cerkve sv. Jurija v ozadju. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Piran.
Tartinijev spomenik na Tartinijevem trgu in zvonik cerkve sv. Jurija v ozadju.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Na otvoritvenem koncertu bo zazvenela glasba Antonia Vivaldija, Giuseppeja Tartinija in Baldassareja Galuppija. Nekaj dni zatem, 27. avgusta, pa bo ansambel Il terzo suono nastopil še z violončelistom Mariom Brunellom. Brunello je prvi in edini Italijan, ki je osvojil prvo nagrado na prestižnem mednarodnem tekmovanju Čajkovski v Moskvi. Sodeloval je s številnimi uglednimi dirigenti in nastopil z mnogimi svetovno znanimi zasedbami. Na Tartini festivalu se bo tokrat predstavil prvič.

Orkester Cenacolo Musicale bo 25. avgusta predstavil opero Bacocco e Serpilla Giuseppeja Marie Orlandinija, za katero je libreto napisal Antonio Salvi. Opero so verjetno prvič izvedli v Benetkah med letoma 1718 in 1719, obstaja pa tudi izvod, ki na naslovnici navaja leto 1715 in Verono.

V Tartinijevi hiši se bo 29. avgusta predstavil pianist Pierre-Laurent Boucharlat, ki izvaja recitale, solistične nastope z orkestri ter nastope s komornimi zasedbami, med njimi je po besedah organizatorjev festivala omembe vredna zasedba Ensemble Promethee, ki jo je ustanovil leta 2005. Sodeluje s priznanimi glasbeniki in zasedbami.

I Solisti Veneti so že redni gostje Tartini festivala. Tokrat bodo nastopili 31. avgusta v Minoritskem samostanu v Piranu. Za seboj imajo že skoraj 6000 koncertov v več kot 90 državah, udeležbe na najpomembnejših mednarodnih festivalih, njihova diskografija pa šteje preko 350 naslovov.

Italijanski barok bo predstavil Ansambel La Calandria, ki bo nastopil 3. septembra v Minoritskem samostanu v Piranu. Raznoliki glasbeniki omogočajo skupini La Calandria soočanje z izzivom izvajanja stare glasbe od srednjega veka do baroka na izključno starih instrumentih, bodisi originalih ali kopijah, da bi v popolnosti poustvarili zvok vsakega glasbenega repertoarja.

V Minoritskem samostanu v Piranu bosta 5. septembra nastopili violinistka Lana Trotovšek in japonska čembalistka Masumi Yamamot, dan zatem bo tam nastopil Ansambel Sergio Gaggia, 8. septembra pa bo mogoče prisluhniti zasedbi Salzburger Mozart Consort. Glasbeniki se osredotočajo na dela Wolfganga Amadeusa Mozarta in njegovih sodobnikov. Člani zasedbe imajo dolgo skupno tradicijo muziciranja v Mozarteum orkestru, Orkestru salzburške katedrale, Salzburškega festivala in koncertov Tedni Mozarta.

Dva večera bosta bosta posvečena mladim glasbenikom. V sklopu koncertov Tartini junior bosta 2. septembra nastopili violinistka Anna wan der Merve in violončelistka Ema Grčman, 4. septembra pa bo nastopila Danaja Habjanič na kitari in teorbi. Oba koncerta bosta v atriju Pretorske palače v Kopru.