Slovenija 23.8.2019 10:17

Zbirka mrtvih del Jake Železnika v Galeriji P74

Ljubljana, 23. avgusta - V Galeriji P74 bodo drevi odprli razstavo Jake Železnika. Postavitev z naslovom Zbirka mrtvih del združuje 13 del tako spletne umetnosti kot e-literature, ki jih ni več možno videti v prvotni obliki v spletnem okolju in kontekstu. Prikazana so v analogni verziji, na papirju. Razstava bo na ogled do 6. septembra.

Kot so zapisali v galeriji, ne gre za posnetke ali vizualne rekonstrukcije del, temveč je avtor za vsakega od projektov pripravil poseben klasifikacijski list, ki vključuje podatke z datumom rojstva, razlogom smrti, datumom smrti, klasifikacijo in opisom dela. Dodano je tudi vizualno gradivo, vendar le fragmentarno, saj posnetki zaslonov ne obstajajo, določeni fragmenti pa enostavno niso primerni za tisk ali so popolnoma nedostopni.

Železnikar je najpomembnejši avtor na področju e-literature. Kot poudarjajo v galeriji, gre za specifično zvrst, ki je ni mogoče enačiti z literaturo oziroma e-knjigami. Ne gre za digitalizirane, že obstoječe literarne vsebine, temveč avtor piše in programira. Bistveno je, da ob besedi izkorišča možnosti, ki jih ponuja programsko podprt medij in se s tem tudi izraža. Nabor pristopov je zelo širok, od linearnih besedil do hiperbesedil, kombinatoričnih, generativnih, lokacijsko pogojenih ali na drugačne načine programsko podprtih spreminjajočih se besedil, ki lahko ponujajo številna branja istega besedila.

Kot so še zapisali, je interaktivnost ena od pomembnih značilnosti spletne umetnosti, saj se ta v več aspektih navezuje na ideje neoavantgarde 60. let minulega stoletja. Za Železnikarja je pomembna tudi tradicija konkretne poezije in mail arta, internet pa je v komunikacijskem smislu med umetniki, občinstvom in sodelavci odprl popolnoma nove razsežnosti. Nenehni razvoj interneta je predenj tudi postavljal zahtevo, da ves čas ostaja aktiven, da vnaša spremembe, saj so le tako projekti delovali.

Železnikar z obuditvijo lastnih izgubljenih umetniških del tudi opozarja na problematiko, ki je specifična za spletno umetnost, sploh za zgodnja dela, ki so ključna za razumevanje nastanka medija in njegov razvoj, kako jih ohraniti in kdo bo prevzel skrb za to.

Leta 1971 v Ljubljani rojeni Železnikar v svojem delu izhaja predvsem iz razširjenega polja literarnega. Mediji njegovih del obsegajo zlasti spletne strani in aplikacije, pa tudi knjige, e-knjige, diskete, dodatke za brskalnik Firefox, aplikacijo za Android ter lutko-robota, ki pripoveduje zgodbe glede na svojo lokacijo in orientacijo. Razstavlja in objavlja v Sloveniji in mednarodno.