Slovenija 24.8.2019 0:30

V Ljubljani začetek festivala Mladi levi

Ljubljana, 24. avgusta - V Ljubljani se danes začenja 22. mednarodni festival sodobnega gledališča Mladi levi. Za letošnjo izdajo so si organizatorji zadali raziskati čustveni odnos do materialnega ter pokazati, da umetniki z raziskovanjem dokumentov, ki jih prepletejo z intimnim in fikcijo, posegajo v raziskovalno novinarstvo.

Ljubljana. Plakat Mladi levi. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Plakat Mladi levi.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Festival bo v Stari mestni elektrarni odprla večna tema o želji po oblasti in moči, kot jo je pred 400 leti v Macbethu zapisal William Shakespeare. Po njegovih motivih je italijanski režiser Alessandro Serra ustvaril Macbettu, uspešnico mednarodnih odrov, v kateri je združil elizabetinsko in sardinsko tradicijo ter Shakespeara preobrazil v rituale in lokalen jezik.

Njeno nasprotje bo estonska predstava Delavnica v ŠD Tabor, ki, kot je na nedavni novinarski konferenci povedala vodja Stare elektrarne in soselektorica Mladih levov Mojca Jug, deluje kot navodila za različne veščine, ki jih je mogoče najti na YouTubeu. Sledilo bo odprtje razstave v Stari mestni elektrarni z otvoritvenim performansom Monstrum Nostrum domačega tandema Eclipse, ki so mu ob letošnji 20-letnici delovanja namenili posebno mesto.

V nadaljevanju se bodo med drugim predstavili umetniki Kate McIntosh iz Nove Zelandije, Maria Lucia Cruz Correia iz Portugalske, Jaha Koo iz Južne Koreje, Antonio Tagliarini iz Italije ter Dimitri de Perrot iz Švice.

Slovensko umetnost bosta predstavljali še Tanja Radež in Urša Vidic. Druga je za 15-letnico Stare elektrarne pripravila poslikavo enega od zidov stavbe, na katerem bodo navedeni umetniki, ki so sodelovali s tem prostorom. Poslikavo bodo odkrili pred otvoritvenima predstavama.

Festival, ki ga organizira zavod Bunker, se bo sklenil 31. avgusta.