Slovenija 26.8.2019 10:14

Plavajoči grad letos potuje po Istri

Koper, 26. avgusta - Organizatorji festivala Plavajoči grad so se po izgubi društvenih prostorov v Pristavah gradu Snežnik odločili za nov koncept. Festival, ki se začenja danes, bo prvič potoval po štirih istrskih vaseh, se za en dan ustavil v Kopru in nato v soboto zaključil na gradu Snežnik in vasici Kozarišče. Koncept izhaja iz sorodnega festivala Kavč v Ljubljani.

Ljubljana. Plakat festivala Plavajoči grad. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Plakat festivala Plavajoči grad.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Festival bo ob aktivnem sodelovanju domačinov štirih istrskih vasi - Sokoliči, Hrvoji, Gračišče in Truške -, starega mestnega jedra Kopra ter vasi Kozarišče ob gradu Snežnik v šestih dneh na vaških dvoriščih, v vinogradih, na terasah, zvonikih, v kleteh in skednjih, na obzidjih in trgih ponudil kakšnih 150 dogodkov.

Glavnino bodo po napovedih organizatorjev predstavljali koncerti, ob tem pa še lutkovne, plesne, akrobatske in alternativne gledališke predstave umetnikov z vsega sveta. Zvrstilo se bo 25 dogodkov dnevno, ki so namenjeni zelo različnemu občinstvu.

"Poudarek je na etno glasbi, ostalo so lutkovne predstave in poulično gledališče. Program je namenjen umetniškim sladokuscem, ki so pripravljeni priti v te odročne kraje in doživeti nekaj posebnega," je pred festivalom za medije povedal umetniški in idejni vodja - glasbenik, lutkar in gledališki režiser Matija Solce.

"Želimo si, da bi ljudje prišli v Istro in prespali dva, tri dni ali pet, šest dni. Upamo pa, da bo največ obiskovalcev prišlo z džumbus busom, ki bo vozil iz Kopra in na katerem bo tudi živa glasba," je pojasnil.

Med nastopajočimi je izpostavil Američana Old Salt in prejemnico nagrade CNN Hannah James v duetu s Tobyjem Kuhnom, ki bodo predstavili nove zgoščenke. Nastopila bo tudi Avstralka Theaker von Ziarno, veliko izvajalcev iz Južne Amerike in tudi Japonec Genjiro Hoshiya.

"Umetniki pridejo igrat za umetnike in ne toliko za gledalce, kar je posebnost tega festivala. Gre bolj za druženje," je še povedal Solce.