Slovenija 31.8.2019 11:00

Huda mravljica nova maskota mariborske galerije

Maribor, 31. avgusta - V Umetnostni galeriji Maribor (UGM), ki letos praznuje 65 let, s šolskim letom uvajajo novo maskoto - Hudo mravljico. "Z mravljico se simbolno vračamo k začetkom galerije. Avtor pesmi Huda mravljica je namreč prvi ravnatelj UGM Branko Rudolf," pojasnjujejo v galeriji.

Maribor. Umetnostna galerija Maribor (UGM). Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Umetnostna galerija Maribor (UGM).
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Tokratno podobo je mravljici podal mariborski grafični oblikovalec in ilustrator Nenad Cizl.

Mravljica bo v galeriji nagovarjala predvsem mlado občinstvo. Ob obisku UGM bo pozdravila otroke iz vrtcev in šol, prevzela bo vlogo ambasadorke izobraževalnega programa, prisotna bo na družabnih omrežjih, otroci jo bodo imeli možnost vzeti s seboj in tako ponesti del galerije tudi domov.

"Gotovo pa bo nagovorila tudi nekoliko starejše občinstvo, vse nas, ki smo s Hudo mravljico odraščali in zdaj svojo ljubezen do te skoraj ponarodele pesmi radi delimo z zanamci," so prepričani v galeriji.

Otroci se bodo z mravljico prvič srečali danes dopoldne na ploščadi pred UGM v okviru programa ob zaključku poletja. Pred lutkovno predstavo Začarani čajnik bo zbrane pozdravila lutka Huda mravljica, ki je nastala v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor.

Predstavi bo sledila umetniška ustvarjalnica, v UGM Šopu pa bosta na voljo nov plakat in vrečka z motivom Hude mravljice.

Razkritje nove maskote je nadaljevanje živahnega dogajanja ob obletnici galerije, ki se je v prvi polovici leta začelo z razstavo o Branku Rudolfu in začetkih UGM.

Galerija je odprla vrata 7. februarja leta 1954 z razstavo, na kateri je sodelovalo 67 aktivnih ustvarjalcev iz vse Slovenije s skupno 138 deli. Danes je eden osrednjih muzejev za moderno in sodobno umetnost v Sloveniji z zbirko več kot 7000 umetniških del slovenskih avtorjev od konca 19. stoletja do danes. Branko Rudolf jo je kot prvi ravnatelj vodil dobrih 17 let.