Svet 27.8.2019 5:30

Pariz z novim muzejem obeležil 75-letnico osvoboditve

Pariz, 27. avgusta - Z odprtjem novega muzeja in uprizoritvami vojnih dogodkov so v Parizu konec tedna obeležili 75-letnico osvoboditve izpod nacistične Nemčije. Novi muzej osvoboditve je uradno odprla županja Anne Hidalgo. Nahaja se v stavbi nad bunkerjem, ki ga je uporabljal vodja francoskega odporniškega gibanja Henri Rol-Tanguy, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Francija, Pariz. Županja Pariza Anne Hidalgo. Foto: Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Županja Pariza Anne Hidalgo.
Foto: Xinhua/STA

"Naša naloga je ohraniti in prenesti sledi tega presenetljivega trenutka v zgodovini naše države in Pariza," je dejala.

V okviru spominske slovesnosti so gasilci, oblečeni v uniforme iz leta 1940, z drugega nadstropja Eifflovega stolpa spustili francosko zastavo. Enako kot so z vrha spomenika 25. avgusta 1944 to naredili gasilci, medtem ko so bili obkoljeni z nemškimi četami.

Na desetine ljudi, napravljenih v oblačila iz tistega časa, je mahalo s francoskimi zastavami in na cesti spremljalo oklepna bojna vozila od južnega vhoda v Pariz, v katerega je pred 75 leti prodrla 2. francoska oklepna divizija.

Rol-Tanguyjev podzemni bunker je mogoče obiskati v okviru novega muzeja, ki združuje obstoječe zbirke, namenjene osvoboditvi Pariza, poveljniku 2. oklepne divizije Leclercu in vodji francoskega odpora Jeanu Moulinu.