Svet 27.8.2019 5:00

Kirill Petrenko uradno prevzel mesto šefa dirigenta v Berlinu

Berlin, 27. avgusta - Ruski maestro Kirill Petrenko je konec tedna uradno prevzel mesto šefa dirigenta Berlinskih filharmonikov. Eden najbolj uglednih orkestrov na svetu ga je izbral za naslednika britanskega dirigenta Simona Rattlea, na inavguracijskem koncertu so odigrali odlomke iz opere Lulu Albana Berga in Beethovnovo deveto simfonijo, poročajo tuje agencije.

Kitajska, Šanghaj. Nekdanji dirigent Berlinskih filharmonikov Simon Rattle. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Šanghaj.
Nekdanji dirigent Berlinskih filharmonikov Simon Rattle.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Sedeminštiridesetletni Petrenko je sedmi šef dirigent v 137-letni zgodovini omenjenega orkestra, ki slovi tudi po tem, da šefa dirigenta na ta položaj izberejo glasbeniki sami. V Rusiji rojenega maestra so izbrali leta 2015, ko je Rattle najavil, da pogodbe, ki se mu je iztekla lani, ne namerava podaljšati.

Z orkestrom je prvič nastopil leta 2006 kot gostujoči dirigent, leta 2009 pa je z njim uspešno izvedel drugo simfonijo Edwarda Elgarja. Petrenko že desetletje deluje v nemških opernih hišah, kjer si je ustvaril sloves spoštovanega, a zelo sramežljivega glasbenika, ki nerad daje intervjuje. Ob nastopu delovnega mesta v Berlinu hkrati ostaja na položaju glasbenega direktorja Bavarske državne opere.

Rattle je Berlinske filharmonike vodil 16 let, nato pa se je vrnil v Veliko Britanijo kot glasbeni direktor Londonskega simfoničnega orkestra.