Svet 28.8.2019 13:14

Helsinki prejeli nagrado za najboljšo javno knjižnico

Helsinki, 28. avgusta - Mednarodna federacija knjižničnih združenj in ustanov (IFLA) je v Atenah osrednji knjižnici Oodi v Helsinkih podelila nagrado za najboljšo javno knjižnico. Helsinki so izredno ponosni na ta dosežek in se zavedajo, da je sodelovanje članov pri oblikovanju knjižnice eden od razlogov za uspeh.

Finska, Helsinki. Osrednja knjižnica Oodi v Helsinkih. Foto: Nebojša Tejić/STA

Finska, Helsinki.
Osrednja knjižnica Oodi v Helsinkih.
Foto: Nebojša Tejić/STA

"Prejeli smo več kot 2000 idej naših članov, ki so služile kot osnova za to arhitekturno tekmovanje. Arhitekti iz podjetja ALA Architects so zasnovali neverjetno in edinstveno zgradbo, v kateri so vključeni vsi elementi, ki so si jih naši člani najbolj zaželeli," je povedala direktorica knjižnice Oodi Anna-Maria Soininvaara in dodala, da nagrada pomeni, da je to opazil tudi svet.

Vsakoletno nagrado za najboljšo javno knjižnico podelijo tisti javni knjižnici, ki je na novo zgrajena oziroma postavljena na mestih, ki prej niso bila uporabljena v namene knjižnice. Letos se je na tekmovanje prijavilo 16 knjižnic z vsega sveta. Nagrado so podelili v Atenah na 85. konferenci Združenja ameriških knjižnic, ki poteka od 24. do 30. avgusta, piše na spletni strani knjižnice.

Knjižnica Oodi stoji v središču mesta in je kraj, kjer se sreča veliko ljudi. Zgradili so jo kot del praznovanja stoletnice osamosvojitve Finske in odprli lani. Od takrat beleži uspehe v številu obiskovalcev. Samo v šestih mesecih po odprtju jo je obiskalo več kot dva milijona ljudi.

Oodi ponuja široko paleto storitev: poleg knjig, časopisov in revij tudi 3D-tiskalnike in opremo za snemanje glasbe in urejanje filmov. V knjižnici je tudi kino, informacijski center in sobe, namenjene za učenje in delo.

Knjižnic v Helsinkih je 37 in so del mreže Helmet, ki jo sestavljajo tudi knjižnice sosednjih mest. Vse nudijo elektronske storitve, ki delujejo 24 ur na dan. Helmetova e-knjižnica je tako ena največjih v nordijskih državah, njeni člani pa imajo brezplačen dostop do na tisoče elektronskih knjig, časopisov in revij, prav tako pa tudi do glasbe in spletnih tečajev.

Finski knjižnični sistem tudi zelo podpira šolskega, saj omogoča prost dostop do informacij in literature. V šolskem letu 2016 je bila tako Finska najbolj pismena država na svetu.