Slovenija 30.8.2019 7:00

Na Ljubljana Festivalu ponovno Vlado Kreslin

Ljubljana, 30. avgusta - V Križankah bo danes nastopil Vlado Kreslin na tradicionalnem koncertu v okviru Ljubljana Festivala, s katerim vsako leto napove bližajoči se konec festivalskega poletja. To bo njegov 28. nastop na tem prizorišču, spremljali ga bodo Mali bogovi, Beltinška banda in Slovenski nacionalni mladinski orkester z dirigentko Živo Ploj Peršuh.

Ljubljana. Glasbenik Vlado Kreslin. Foto: Tamino Petelinšek/STA Foto: Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbenik Vlado Kreslin.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Foto: Arhiv STA

Na nedavni novinarski konferenci je Kreslin napovedal, da občinstva tudi tokrat ne bo razočaral: "Odigrali bomo glasbo, zaradi katere publika pride, in tudi nekaj tiste, za katero še ne vedo, da jo imajo radi."

Kantavtor iz Prekmurja že tradicionalno napolni svoj avgustovski nastop v Ljubljani, podobno kot decembra, ko običajno razproda koncerte v Cankarjevem domu. Na njih ne manjka njegovih uspešnic, kot so Namesto koga roža cveti, Preko Mure preko Drave, Z Goričkega v Piran in Tista črna kitara.

Kot pevec se je v 70. in 80. letih najprej kalil v rock bendih Horizont in Martin Krpan, nato pa je začel sodelovati z godčevsko skupino iz rojstnih Beltincev. Z Beltinško bando je oživil slovensko ljudsko oziroma etno glasbo.

Na odru je največkrat stal z Malimi bogovi in Beltinško bando, svojo glasbeno pot pa je začinil z vrsto sodelovanj z najrazličnejšimi domačimi in tujimi glasbeniki, kot so Rade Šerbedžija, Josipa Lisac, Vlatko Stefanovski, Mary Coughlan, Siddharta ter Severa in Gal Gjurin.

Za njim je izjemno število koncertov, tudi v tujini, izdal je več kot ducat albumov in napisal glasbo za več slovenskih filmov. Objavil je tudi nekaj knjig, med njimi je Zakartana ura, v kateri je zbral pesmi, nastale v zadnjem desetletju.