Na hitro prelistano 31.8.2019 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 31. avgusta - Slovenska matica je izdala monografijo Bogomile Kravos z naslovom Slovensko gledališče v Trstu: Od prvih nastopov do današnjih dni (1848-2018), Mladinska knjiga pa roman britanskega avtorja Adama Kayja Tole bo bolelo in knjigo Kaj bi na tvojem mestu naredila ona, podnaslovljeno Resnične zgodbe 25 izjemnih žensk, ki so spremenile svet.

SLOVENSKO GLEDALIŠČE V TRSTU - MONOGRAFIJA S PREGLEDOM GLEDALIŠKE DEJAVNOSTI SLOVENCEV NA TRŽAŠKEM

Knjiga Slovensko gledališče v Trstu: Od prvih nastopov do današnjih dni ponuja celovit pregled gledališke dejavnosti Slovencev v Trstu in okolici od začetkov v letu 1848 do danes. Avtorica je v njej zbrala in objavila pomembne vire in fotografsko gradivo, ki govorijo o začetkih narodnega in obenem gledališkega prebujenja Slovencev na Tržaškem. Gledališko zgodovino Trsta povzema kronološko, po pomembnejših obdobjih in zgodovinskih prelomnicah. Vsakemu razdelku je dodan tudi seznam vseh zabeleženih uprizoritev.

Kljub veliki količini podatkov je prikaz razvoja tržaškega gledališča predvsem živa in živeta gledališka stvarnost, saj avtorica navaja številne javne dokumente - pisma, kritike, časopisne izrezke, v katerih niso poudarjena zgolj zgodovinska dejstva, ampak tudi politični, kulturni, jezikovni in povsem medčloveški odnosi v tržaškem gledališkem okolju. Obenem avtorici uspe odstreti odrske zavese po zaključku predstave. V založbi so prepričani, da bo avtoričino raziskovalno delo postalo dragocen vir za prihodnje raziskovalne rodove.

Bogomila Kravos, rojena leta 1948 v Trstu, je slavistka, teatrologinja in raziskovalka. Diplomirala je iz slavistike na Fakulteti za tuje jezike in književnosti na Univerzi v Vidmu, magistrirala iz slovenistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani ter na isti fakulteti še doktorirala iz literarnih ved. Poučevala je na slovenskih višjih srednjih šolah v Trstu, pozneje pa se je odločila za raziskovanje gledališkega delovanja in dramatike. V 70. letih je s Sergejem in Ivanom Verčem ter Borisom Kobalom vodila Slovensko amatersko gledališče, bila je med ustanovitelji Novega tržaškega teatra in vodja Slovenskega kluba v Trstu. Podpisuje se pod več monografskih del.

TOLE BO BOLELO - SKRIVNI DNEVNIK MLADEGA BRITANSKEGA ZDRAVNIKA

Knjigo podpisuje britanski pisatelj, scenarist in nekdanji zdravnik Adam Kay. Delo je nastalo na podlagi njegovega dnevnika, ki ga je začel pisati kot pripravnik, nadaljeval kot zdravnik sekundarij in kot mladi zdravnik ginekolog v javnih bolnišnicah. Pri svojem zdravniškem delu je pomagal nešteto bolnikom, na svet spravil več kot 1000 otrok, spil enormne količine kave in komaj kakšen konec tedna preživel doma. Avtor, ki v delu opisuje in opozarja na pomen javnega zdravstva, je za knjigo prejel nagrado za najboljši prvenec, najboljšo humoristično knjigo in najboljše stvarno pisanje. Prevedena je v 36 jezikov. Za slovenski prevod je poskrbela Barbara Krevel, doktorica medicine in specialistka interne medicine, kardiologije in vaskularne medicine.

KAJ BI NA TVOJEM MESTU NAREDILA ONA? - RESNIČNE ZGODBE 25 UPORNIC, KI SO ZAZNAMOVALE SVET

Knjiga britanske mladinske pisateljice Kay Woodward prinaša opise 25 izjemnih žensk - političark, znanstvenic, umetnic in športnic, kot so Ivana Orleanska, Mari Curie, Virginia Woolf, Frida Kahlo, Michelle Obama, Marta Vieira da Silva in Judit Polgar, ki so živele v različnih obdobjih zgodovine. Vsaka po svoje so spreminjale svet, njihovi življenjepisi se berejo kot napet roman. Avtorica je prepričana, da se iz njihovih zgodb lahko učijo tudi običajni ljudje. Tako denimo poda namišljen odgovor Kleopatre najstnici, ki jo zbadajo, da se ne zna lepo obleči in nasvet Ade Lovelace otrokom ločenih staršev. Knjigo spremljajo ilustracije osmih avtorjev. Besedilo je prevedla Nika Kovač.