Slovenija 2.9.2019 16:12

Ob koncu Ljubljana festivala Svetlana Zakharova in Zubin Mehta

Ljubljana, 2. septembra - V sklopu iztekajočega se Ljubljana festivala bo v torek nastopila primabalerina Svetlana Zakharova. V družbi plesnih kolegov bo pripravila baletni večer, ki bo ponudil tako klasične kot sodobne baletne koreografije. Zaključek 67. festivala bo v četrtek zaznamovala poslovilna turneja indijskega dirigenta Zubina Mehte.

Zakharova, ki bo na Ljubljana festivalu tokrat nastopila prvič, je na današnji novinarski konferenci izrazila veselje, da bo nastopila na festivalu, na katerem se predstavljajo veliki mojstri - dirigenti, glasbeniki, baletniki in pevci.

V predstavi, ki nosi naslov Svetlana Zakharova in prijatelji, bodo ob njej nastopili veliki mojstri baleta, ki so tudi njeni dobri prijatelj, prihajajo pa iz gledališča Bolšoj in Mariinskega gledališča. Skupaj so izvedli že več programov ter nastopali na številnih odrih. V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bodo predstavili tako klasični balet kot tudi sodobne koreografije.

Glasbo bo v živo izvajal Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Antona Grišanina. Plesati na živo izvajano glasbo je po besedah Svetlane Zakharove, ki velikokrat pleše tudi na posneto glasbo, seveda veliko bolje, saj se tako ustvari čisto drugačno vzdušje. Kot je poudarila, plesalce v živo izvajana glasba še dodatno navdihuje.

In od kod ideja za lastno predstavo? Kot je povedala, je med številnimi nastopi po svetu pogosto slišala željo, da bi nastopila z lastno plesno predstavo. Prvo takšno predstavo je še kot mlada balerina izvedla v italijanski Parmi. Sicer pa se, kot je poudarila, predstava od predstave razlikuje po vsebini in vzdušju, poleg tega dodajajo vedno nove podrobnosti.

V ukrajinskem Lucku rojena Svetlana Zakharova je začela plesati pri šestih, le štiri leta kasneje pa je bila sprejeta na državno koreografsko šolo v Kijevu. Ko je leta 1995 na mednarodnem tekmovanju mladih baletnikov v Sankt Peterburgu kot najmlajša tekmovalka osvojila drugo nagrado, se je odzvala vabilu sanktpeterburške akademije Vaganova in tam nadaljevala izobraževanje, pri tem pa preskočila kar dva razreda, kar se je zgodilo prvič v celotni zgodovini te šole.

Že naslednje leto se je pridružila baletnemu ansamblu Mariinega gledališča in postala leta 1997, pri svojih 18 letih, glavna plesalka zasedbe, od leta 2003 pa je članica baletnega ansambla gledališča Bolšoj.

Kot so zapisali pri Festivalu Ljubljana, jo odlikujeta izjemno tehnično mojstrstvo in nadarjenost, kar ji omogoča, da se je zasidrala med najboljše balerine svoje generacije.

Slavnostni zaključek 67. Ljubljana Festivala bo zaznamovala poslovilna turneja enega največjih dirigentov sodobnega časa Zubina Mehte, ki se bo po 50 letih glasbenega vodenja dokončno upokojil. Z Izraelskim filharmoničnim orkestrom bo v Cankarjevem domu nastopil v četrtek. Kot je povedal direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek, bo predsednik republike Borut Pahor v četrtek Mehti podelil državno odlikovanje.