Svet 4.9.2019 5:30

V dunajski Albertini razstava ob 100-letnici Modiglianija

Dunaj, 4. septembra - V dunajskem muzeju Albertina bodo prihodnje leto pripravili razstavo z naslovom Modigliani - Picasso. Primitivistična revolucija, s katero bodo obeležili 100-letnico smrti italijanskega umetnika Amedea Modiglianija (1884-1920). Poudarek bo na Modiglianijevem navdušenju nad umetnostjo t.i. primitivnih, prazgodovinskih in neevropskih kultur.

Madžarska, Budimpešta. Dela italijanskega slikarja in kiparja Amedea Modiglianija, razstavljena v Narodni galeriji v Budimpešti. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Madžarska, Budimpešta.
Dela italijanskega slikarja in kiparja Amedea Modiglianija, razstavljena v Narodni galeriji v Budimpešti.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Umetnikova dela bodo postavili v dialog z deli španskega umetnika Pabla Picassa in romunskega umetnika Constantina Brancusija, piše na spletni strani Albertine.

Modigliani, ki danes velja za enega najpomembnejših umetnikov zgodnjega 20. stoletja, se je rodil v judovski družini v Livornu na severu Italije. Leta 1906 se je nastanil v Parizu, najprej na Montmartru in nato na Montparnassu, kjer je živel težko življenje, zaznamovano z alkoholom in finančnimi težavami. Umrl je leta 1920 zaradi tuberkuloznega meningitisa.

V Pariz je prišel v času, ko je Picasso, ki sta ga tedaj pritegovali iberska in afriška skulptura, začel slikati znamenite Avignonske gospodične. Prelomno delo je Picassu je prineslo slavo in tlakovalo pot kubizmu, poleg tega je naredilo izjemen vtis na Modiglianija.

In ni trajalo dolgo, da sta Picasso in tedaj še neznani Modigliani občudovala drug drugega, občudovanje pa se je vrtelo okoli njunega skupnega zanimanja za primitivizem. Na podoben način je skupina del v duhu primitivne umetnosti nastala tudi kot plod ustvarjalne izmenjave z Brancusijem. Dela, nastala v času intenzivnega dialoga, so izjemna zaradi skupne umetniške vizije, še piše na spletni strani Albertine.

Razstava bo na ogled od 18. septembra 2020 do 10. januarja 2021.