Slovenija 4.9.2019 7:00

V Mariboru festival dokumentarnega filma DOKUDOC

Maribor, 4. septembra - V mariborskem Sodnem stolpu se danes začenja 8. mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC. V petih festivalskih dneh bo na ogled 36 slovenskih in tujih dokumentarnih filmov. Posebnega poklona bo deležna režiserka in scenaristka Alenka Auersperger zaradi njenega prispevka k razvoju slovenskega dokumentarnega filma.

Maribor. Sodni stolp v Mariboru. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Sodni stolp v Mariboru.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

"Poletje se počasi izteka in ponovno je pred nami bogata slovenska in tuja dokumentarna žetev, trenutek, ko bomo že osmič zapored prižgali projektor in gledajoč na platno uživali v dokumentarnih zapisih časa in prostora," so sporočili iz društva za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga Mitra.

Festivalske projekcije začenjajo danes ob 18. uri v Sodnem stolpu s filmom Vprašanje identitete režiserke Sabrine Morena. Slavnostno odprtje DOKUDOC bo ob 20. uri, ko bo po glasbenem uvodu na ogled film Bend vs Brend režiserk Hanne Szentpeteri in Simone Jerala.

V sekciji DOKU retro se bodo letos poklonili režiserki in scenaristki Alenki Auersperger, ki ji bodo za izjemen prispevek k razvoju slovenskega dokumentarnega filma podelili plaketo. Njena izbrana dela bodo na festivalu predvajali v nedeljo.

Alenka Auersperger je avtorica več kot 50 dokumentarnih filmov in reportaž. Blizu so ji pripovedi starih ljudi, na primer Jožefa Čudna ali princese Rechbach. Od prvih filmskih začetkov dopisnice TV Ljubljana iz Sarajeva, prek številnih filmskih dokumentarcev s socialno vsebino se je po dveletnem bivanju na Kitajskem in dveletnem na Madžarskem osredotočila predvsem na narodnostna vprašanja, tako v filmih kot pri pisanju. Nekatera njena zadnja dela na Televiziji Slovenija so povezana s poskusi oživljanja nemške manjšine.

Stalnica DOKUDOC programa ostajajo pogovori z režiserji in ustvarjalci, žirija v sestavi Mako Sajko, Damjan Kozole, Siniša Gačić in Petra Seliškar pa bo tudi letos enemu slovenskemu dokumentarnemu filmu podelila naziv doku izbrani 2019.

Festival zajema še dve delavnici, eno na temo avtorstva v dokumentarnem filmu, ki jo bo vodil režiser Dimitar Anakiev, in druga na temo pisanja filmske kritike z Arminom Fatićem.

Vse festivalske projekcije so na ogled brezplačno. "Z ljubeznijo do dokumentarnega žanra smo pripravili izjemen program. Ogledali si bomo številne izjemne dokumentarne filme, ki samo še močneje nakazujejo odličnost tega prepogosto spregledanega žanra," so še sporočili iz društva Mitra.