Slovenija 4.9.2019 14:06

Mladinska knjiga širi zbirke za otroke s sedmimi slikanicami

Ljubljana, 4. septembra - Že obstoječim v 66-letni zbirki Čebelica se pridružujejo štiri nove slikanice, zbirka Velika slikanica bo bogatejša za dva naslova, iz ruščine pa je bila prevedena slikanica priljubljenega in plodovitega avtorja Andreja Usačova. Slikanice se dotikajo letnih časov, drugačnosti, multikulturnosti in vsebujejo tako pesmi kot zgodbe.

Mladinska knjiga se je poklonila 70-letnici Tomaža Pengova (1949-2014) z upodobitvijo glasbenikove pesmi Drevo. Pesem je s studijskega albuma Biti tu, izdanega leta 1996, v zvočni knjigi Drevo in zvezda iz leta 2011 pa je posneta recitacija. Za upodobitev te netipične Čebelice se je likovnemu uredniku Pavletu Učakarju zdela idealna slikarka Polona Lovšin, ki je po lastnih besedah pesem "milijonkrat poslušala" in je iz kaotičnega občutja prišla do risb drevesa v štirih letnih časih.

Za revijo Cicido je Polona Lovšin prav tako ilustrirala pesmi pesnice in pisateljice Vere Albreht (1895-1971). Izbor pesmi v slikanici Pridite, pomlad je tu je pripravila Alenka Župančič, ki zase pravi, da je bila med postopkom izdaje sitna in težavna. Alenka Župančič ni želela nobenega spreminjanja, krajšanja ali dodajanja. Zaradi starosti pesmi, ki bi lahko bile današnjim otrokom nerazumljive, so nekatere pesmi včasih opremljene z opombami.

Sicer oblikovalka politik in analitičarka na Društvu FER Ana Kalin, ki je mama posvojeni hčerki iz Gane, je izdala knjižni prvenec Nala, ki se posveča posvojenim otrokom in njihovim družinam. Do zdaj namreč ni bilo izvirne slovenske slikanice, ki bi se dotikala te teme, še posebej ko gre za temnopoltega otroka. Ilustratorka Maša Kozjak je na podlagi zgodb in slik iz vsakdanjega življenja hčerke Ane Kalin razširila in dopolnila besedilo. Za urednico Ireno Matko Lukan je to pomembna slikanica v našem prostoru, saj se pogosto "pokaže, da smo marsikdaj ozki, kar se tiče multikulturnosti".

Do nastanka slikanice Nagajivi škratki je prišlo spontano, saj je odvetnica Barbara Menart Senica v popolnoma drugem poklicu, ki ni v stiku z založništvom. Pred leti so njene pesmi izhajale v revijah Ciciban in Cicido, na pobudo ilustratorke Ane Košir pa je njihov izbor zdaj mogoče videti v slikanici Nagajivi škratki. Tudi Barbara Menart Senica je menila, da mora biti človek malo siten, da pride do izdaje slikanice.

Naštetim slikanicam iz zbirke Čebelica se pridružujeta dve iz zbirke Velika slikanica, med njima Obisk Gaje Kos, ki z ilustracijami Ane Zavadlav pričara mlademu bralcu prijateljstvo med lenivcem in tapirjem. Družabni tapir povabi na obisk iz krošnje drevesa lenivca, ki med dolgo potjo do tal vsake toliko malce počiva in podrema. Med čakanjem tapir zaspi, kar se lenivcu zdi odlična dobrodošlica.

Špelca je zgodba kanadske avtorice Nadine Robert o najmlajši zajčici od sedmih, ki je dobila svojo podobo zahvaljujoč slikarki Maji Kastelic. Govori o tem, kako je vsako bitje edinstveno in drugačno od drugih - ko se bratci in sestrice odločijo kaj početi, naredi Špelca nekaj po svoje, a vedno skupaj pridejo do zaključka, ob katerem so vsi veseli. Delo je prevod Ane Barič Moder, ki ga je mojstrsko obogatila z malce bolj igrivo izbiro besed.

Slikanica in risanka Pametna psička Sonja priljubljenega ruskega avtorja Andreja Usačova govori o psički Sonji, katere prigode so večinoma posledica dolgčasa. Ko lastnika ni doma, pametuje, dela lumparije in prigrizne čokolado. Ko ji na mizo kapne marmelada, se odloči, da bo celoten prt prekrila z njo, da sostanovalec ne bi ugotovil, kaj je z njo počela. Slikanica je primerna za prva branja, saj so prigode kratke in polne humorja.