Slovenija 8.9.2019 9:00

Tollerjeva skoraj 100 let stara drama v novi podobi v Gledališču Glej

Ljubljana, 8. septembra - V Gledališču Glej bo danes premierno zaživela tragedija Hinkemann nemškega ekspresionista Ernsta Tollerja v novi podobi z naslovom Podgane. Drama nas sooča s tem, da se kot nezaželena populacija, kot podgane, utapljamo v pasivnosti, neenakosti in obupu ter prepuščamo politikom, da prosto krojijo svet okoli nas, pa so sporočili iz Gleja.

Ljubljana. Gledališče Glej. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gledališče Glej.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Še vedno aktualna Tollerjeva drama, ki je sicer izšla pred približno 100 leti, govori o družbenih in političnih problemih današnjega sveta. Poudari nastrojenost med levico in desnico, kar se kaže že v imenih vlog, med katerimi najdemo anarhista, socialista, katolika in nacionalsocialista.

"Na eni strani smo priča ekstremnim desničarskim politikam strank, na katere sredinsko-leve politične opcije v pomanjkanju idej, kako zaustaviti populizem, odgovarjajo z žicami ekstremnega centra. Na drugi strani se množijo dnevni mikrofašizmi vsakega izmed nas, od tistih bolj aktivnih potez do nezmožnosti upora in solidarnosti, ko se iz središč družbe potiska neželene populacije; uporabnike drog, seksualne delavce, berače, brezdomce, migrante, revne in vse ostale, ki ne pašejo v bleščečo kuliso kapitalistične zgodbe o uspehu," so zapisali v Gleju.

Rdeča nit predstave so iskanje ugodja v resignaciji, prepuščanje odgovornosti za spremembe najrazličnejšim politikom in koncept neaktivnosti. Odpira vprašanja, kakšno vlogo lahko danes igra sodobno (angažirano) gledališče, je znotraj teatra mogoče sproducirati gesto resničnega soočenja z neznosnostjo situacije okoli nas, je gledališče lahko orodje, skozi katerega postanemo akterji in ne le opazovalci lastnih življenj?

"Predstava je zelo posebna, ker je v svojem bistvu razstava - priznani kiparji, arhitekti in vizualni umetniki so sestavili različne scene, skozi katere se sprehaja gledalec, v vsaki sceni pa je biorobot: igralec v ponavljajočih gibih in ritmičnem ponavljanju. Zaradi nje smo precej pod udarom na spletnih omrežjih, ker naslavlja vzpon skrajne desnice. Na vajah res obeta," je za STA povedala odgovorna za stike z javnostjo pri Gleju Tjaša Pureber.

Pod scenografijo predstave se podpisujejo Alja Mišigoj, Anja Kozlan, Kaja Kisilak, Katja Pahor, Brina Ivanetič, Leon Vidmar, Marko Vivoda, Marko Turkuš in Marko Čeh. Slednji je Tollerjev tekst že uprizoril leta 2014.

Dramaturg je Karlo Hmeljak, kostumografinja je Ana Žerjal, za glasbeno podobo je poskrbel Mauricio Valdés San Emeterio. V predstavi igrajo Niko Goršič, Andrej Zupanec, Stane Tomazin, Anže Zevnik, Primož Pirnat, Klemen Janežič, Kristina Aleksova, Blaž Šef, Nina Valič, Taubi, Martina Gostinčar, Nada Dujmovič, Metka Drča, Patricija Stariha, Helena Grbec, Roman Koštomaj, Špela Mankoč, Pero, Miha Čurman in Zela.

Za današnjo premiero, ki je že razprodana, se bodo tri ponovitve zvrstile 9., 10. in 11. septembra.