Svet 8.9.2019 6:00

Španija v bitko za mednarodnega oskarja z Almodovarjem

Madrid, 8. septembra - Španija je za svojega kandidata za oskarja v kategoriji mednarodnih celovečercev izbrala dramo Bolečina in slava Pedra Almodovarja, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila španska filmska akademija. Eden najslavnejših španskih režiserjev je že osvojil dva kipca. Naslednje bodo podelili 9. februarja 2020 v Los Angelesu.

Francija, Cannes. Španski režiser Pedro Almodovar. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Španski režiser Pedro Almodovar.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Najbolj slavno filmsko nagrado na svetu je Almodovar prejel leta 2000 za tragikomedijo Vse o moji materi. Kipec je dobil za najboljši tujejezični film, kot se je do letos imenovala kategorija, v kateri izbirajo najboljši film, ki ni v angleškem jeziku. Leta 2003 pa je oskarja dobil še za najbolj izviren scenarij za dramo Govori z njo.

Pred nekaj dnevi mu je beneški filmski festival podelil zlatega leva za življenjsko delo.

Bolečina in slava je eden najbolj osebnih Almodovarjevih filmov in ima po poročanju dpa jasne avtobiografske poteze. Pripoveduje zgodbo o starajočem se gejevskem režiserju Salvadorju - odigral ga je Antonio Banderas -, ki se, zaznamovan z depresijo in bolečino, ozira na svoje življenje in otroštvo v 60. letih s svojo ljubljeno mamo Jacinto. Vlogo je odigrala Penelope Cruz. Pri tem po poročanju dpa navdušuje zlasti fotografija, polna barv in podrobnosti.