Svet 10.9.2019 5:00

Nadaljevanje Dekline zgodbe na voljo bralcem po svetu

London, 10. septembra - Bralci po svetu lahko danes vendarle kupijo nadaljevanje odmevnega romana Deklina zgodba pisateljice Margaret Atwood, naslovljeno The Testaments (Pričevanja). Roman, ki je uvrščen tudi v ožji izbor nominirancev za britansko literarno nagrado booker, je sicer po tehnični napaki Amazona lahko te dni že vnaprej začelo brati nekaj sto srečnežev.

Ljubljana. Roman Margaret Atwood z naslovom Deklina zgodba, prevedla ga je Miriam Drev. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
Roman Margaret Atwood z naslovom Deklina zgodba, prevedla ga je Miriam Drev.
Foto: STA
Arhiv STA

Kanadska pisateljica je že pred izidom romana razkrila, da se ta začenja 15 let po zaključku Dekline zgodbe in je prav tako postavljen v alternativno državo, poimenovano Gilead. Gre za teokratsko diktaturo, ki korenini v puritanstvu 17. stoletja, in je nadomestila ameriško liberalno demokracijo. V Gileadu so ženske zasužnjene in nimajo skoraj nobene pravice.

Margaret Atwood je dejala, da je navdih za roman našla v svetu, v katerem živimo, pri založbi Chatto & Windus pa so navedli, da bodo v ospredju "eksplozivna pričevanja" treh pripovedovalk.

Avtorica se je v ponedeljek udeležila polnočnega izida knjige v knjigarni Waterstones na londonskem Piccadillyju, drevi, ko bo roman že na voljo v knjigarnah, pa bodo pogovor z avtorico prenašali v okoli 1000 kinih po svetu.

Vendar pri izidu romana ni šlo brez zapletov. Vsebina knjige naj bi, z izjemo članom žirije za bookerja, ostala skrivnost vse do danes. A se je sreča vendarle nasmehnila okoli 800 ameriškim bralcem, ki so delo prednaročili pri Amazonu. Pri založbi romana The Testaments Penguin Random House so po pisanju The Guardiana dejali, da je do napake prišlo pri Amazonu, kjer so pojasnili, da so knjige prehitro razposlali zaradi tehnične napake.

Ne glede na napako so se pri Penguin Random House odločili, da uradni datum izida ostaja 10. september. Margaret Atwood bo novi roman predstavila tudi na turneji po Veliki Britaniji, Kanadi in ZDA.