Slovenija 10.9.2019 0:30

Z branji po Sloveniji se bo začela 34. Vilenica

Ljubljana, 10. septembra - Z branji gostujočih literatov po slovenskih krajih se bo danes začel mednarodni literarni festival Vilenica. Tema letošnje 34. izdaje je Ego in fabula, povabljeni avtorji pa bodo ob tej priložnosti razmišljali o avtobiografskem pisanju. Glavno nagrado bo prejel srbski književnik Dragan Velikić, slovenski avtor v središču je pesnik Esad Babačić.

Ljubljana. Mednarodni literarni festival Vilenica. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mednarodni literarni festival Vilenica.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Festival gosti 22 literatov iz 15 držav. Vsi se s svojimi besedili v izvirniku ter slovenskem in angleškem prevodu predstavljajo v zborniku kot osrednji festivalski publikaciji. Predstavili se bodo tudi na posamičnih literarnih branjih, ki jih organizator, Društvo slovenskih pisateljev, pripravlja ob Ljubljani in Krasu še v Kopru, Sežani, Hrastniku, Kočevju in Trstu.

Vilenico bo dopoldne v Ljubljani uvedel mednarodni komparativistični kolokvij, na katerem bodo gostje dva dneva zapored razmišljali o literaturi in pripovedi. Predstavili bodo tudi partnerske festivale, saj so bili skupaj z irskim festivalom Cuirt in hrvaškim Festivalom svetovne književnosti uspešni na razpisu programa EU Ustvarjalna Evropa za projekte sodelovanja.

V sredo bo sledila okrogla miza z letošnjo temo, kjer se bodo avtorji pogovarjali o avtobiografskem pisanju, ki je v večini literatur v porastu. Osrednja pozornost na festivalu pa bo namenjena glavnemu nagrajencu Velikiću, po mnenju literarne stroke klasiku srbske literature, ki je izjemno priljubljen tudi pri bralcih, ter Babačiću, uporniškemu pesniku s prvinami vzhodnjaškega misticizma, ki je letošnji slovenski avtor v središču.