Svet 10.9.2019 10:31

Delo Tanje Pak na osrednji razstavi mednarodnega tedna stekla v Benetkah

Benetke, 10. septembra - Slovenska oblikovalka in umetnica Tanja Pak se s prostorsko postavitvijo Between predstavlja na osrednji razstavi mednarodnega tedna stekla, ki s 107 razstavami in več kot sto spremljevalnimi dogodki te dni poteka v Benetkah in na otoku Murano. V njej izpostavlja iskanje bližine ter občutljivost vezi in odnosov.

Kot je za STA povedala umetnica, ki se na mednarodnem tednu stekla v Benetkah predstavlja prvič, jo je k sodelovanju povabila kuratorka Rosa Barovier Mentasti. Po ogledu prostora - instalacija je postavljena v historični prostor knjižnice Beneškega inštituta znanosti, književnosti in umetnosti (Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti) v Palazzo Loredan - je poslala nekaj predlogov, nato je sledilo usklajevanje izbora glede na prostor in možnosti postavitve.

V Benetkah predstavlja novejša dela, nastala v zadnjem letu in pol, ki jih je želela za to priložnost postaviti v nov kontekst. Tako je nastala popolnoma nova postavitev z novo vsebino, ki je bila, kot je povedala umetnica, dobro sprejeta.

Kuratorka Rosa Barovier Mentasti je sicer za osrednjo razstavo festivala, ki je na ogled v Palazzo Loredan na Campo Santo Stefano in v sosednji Palazzo Francheti, v sodelovanju z vodjo projekta Gaston Ramirez Feltrinom izbrala 11 umetnikov. Z deli so na njej med drugim zastopani še Marcello Panza, Ivan Baj, Borkovics in Venini.

Tanja Pak je leta 1994 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), leta 1996 pa magistrirala na Royal College of Art v Londonu. Mednarodno se udeležuje razstav in konferenc, kjer predava o temah o umetnosti oblikovanja stekla. Prav tako predava o oblikovanju stekla in vodi smer Steklo in keramika na ALUO, kjer je od leta 2014 redna profesorica.

Ustvarjalno se posveča oblikovanju stekla, keramike, prostorskim postavitvam in oblikovanju uporabnih steklenih objektov. Kot je zapisala, se v umetniških delih zadnjega časa poglablja v občutenje samote, samosti posameznikovega notranjega sveta. Govori o krhkosti naše enosti ob nedeljivosti naše celosti. V tišini išče širino za dih, ki je zanjo biti in čutiti.

Mednarodni teden stekla v Benetkah (The Venice Glass Week Hub) poteka od 7. do 15. septembra. Slavnostno se je pričel z odprtjem osrednje razstave 6. septembra.