Slovenija 12.9.2019 8:00

Kino Šiška v praznovanje desetletnice z desetdnevnim pestrim dogajanjem

Ljubljana, 12. septembra - Center urbane kulture v Šiški, ki je zaživel v zgradbi nekdanjega kina, beleži desetletnico delovanja. Ob tem so v Kinu Šiška pripravili desetdnevni program, zaznamovan z glasbo, razstavami, predstavami in filmi. Drevi ob 19. uri ga uvaja odprtje razstave Computering vizualne umetnice Sare Bezovšek ter prenovljene fotogalerije na prostem.

Ljubljana. Kino Šiška. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino Šiška.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V desetih letih je Kino Šiška postal osrednja slovenska institucija na področju sodobne koncertne ponudbe, ki jo dopolnjujeta programa vizualne in uprizoritvene kulture. Glavni in prepoznavni programi so Špil liga, prva liga dijaških bendov, mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival, mednarodno prepoznaven festival in konferenca Ment Ljubljana ter galerija DobraVaga, so ob obletnici zapisali v Šiški. Slabih 3000 doslej v Kinu Šiška, oziroma v njegovi (so)organizaciji, izvedenih dogodkov je do konca letošnjega junija obiskalo 996.059 obiskovalk in obiskovalcev.

Desetdnevno dogajanje ob 10. obletnici v Šiški danes uvajajo z odprtjem dveh razstav. Umetnica Sara Bezovšek, ki skozi umetniško prakso prilaščanja raziskuje vplive internetne kulture in spletnih družbenih medijev na sodobno vizualno umetnost, se bo v Kameri predstavila z razstavo Computering, pol ure za tem pa bodo na Trgu prekomorskih brigad odprli še prenovljeno fotogalerijo na prostem, v kateri bodo svoja dela razstavljali Kaja Brezočnik, Urška Boljkovac, Asiana Avci Jurca, Nejc Ketiš in Aleš Rosa.

Glasbena uvertura bo drevi pripadla kanadskim Operators, ki se v Šiško vračajo z novim albumom Radiant Dawn, kot predskupina pa bodo nastopili makedonski Bernays Propaganda, ki so nedavno izdali novi album s slovenskim naslovom Druga mladost, tretja svetovna vojna.

V petek bo dogajanje zaznamoval koncert, ki so ga v Kinu Šiška pripravili v sklopu festivala Indigo in v sodelovanju s festivalom Sonica. V Mestnem muzeju Ljubljana bodo nastopili kanadsko-švicarska umetnica Camilla Sparksss, ki bo poskrbela za "lo-fi izkušnjo elektro pop nojza", ter belgijsko-francoski duo OD Bongo, ki v živo ustvarja nalezljive tehno ritme.

V soboto bo v Križankah nastopil slovenski glasbeni ustvarjalec svetovnega formata Gramatik, ki ustvarja nalezljive instrumentalne beate pod vplivom bluesa, funka, soula in jazza, z njimi pa navdušuje razprodana prizorišča po svetu - vključno s festivali, kot sta Coachella in Lollapalooza.

Nedeljo bo zaznamovala predstavitev stripovsko-glasbenega albuma o Ivanu Robu Martina Ramoveša s koncertom avtorjevega banda, ki je posnel album uglasbenih Robovih pesmi, v ponedeljek, 16. septembra, pa bo na sporedu plesna predstava Alien Express: Drugi let dveh najvidnejših mladih plesnih ustvarjalcev Žigana Krajnčana in Gašperja Kunška.

Koncert težkih zvokov Deafheaven s Touche Amore in Portrayal of Guilt bo zaznamoval 17. september, naslednji dan pa mu bo sledila ljubljanska premiere filma Prekletstvo Valburge v režiji Tomaža Gorkiča. Uvod v vikend dogajanje bo v četrtek, 19. septembra, izvedel ekskluzivni DJ nastop Jona Hopkinsa, petkov večer pa bo pripadel težko pričakovanemu nastopu britanskih punkerjev Sleaford Mods.

Veliki finale praznovanja desetletnice Kina Šiška bo 21. septembra. Že dopoldan se bo na trgu pred centrom urbane kulture začel 3. Šiška Open, dogodek za otroke in mladostnike. Med drugim bodo predvajali dokumentarni film o Kinu Šiška, ki ga je skoraj leto dni pripravljala TV Slovenija, za veliki finale pa bo sledil brezplačni koncert v družbi MRFY, zalagasper, Koala Voice, YGT, Klemna Klemna, Matter in Laibach.

Javni zavod Kino Šiška je bil ustanovljen februarja 2008, njegov redni program pa je v prostorih prenovljenega nekdanjega ljubljanskega kina 18. septembra 2009 uvedel koncert Laibach in Juno Reactor.