Svet 12.9.2019 6:00

Downton Abbey z malih zaslonov na filmska platna

London, 12. septembra - Po televizijski uspešnici Downton Abbey, ki spremlja zgodbo britanske aristokratske družine Crawley, je bil posnet še film, ki so ga v ponedeljek premierno prikazali v Londonu. Film, posnet po seriji, ki se je po šestih sezonah zaključila leta 2015, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP razdvaja kritike.

Ljubljana, BTC. Kolosej, kinodvorane. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, BTC.
Kolosej, kinodvorane.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Družina Crawley se na veliko platno vrača s pripravami na obisk kralja Jurija V. in kraljice Marije. "Nisem imel posebne želje po filmu, ko smo zaključili serijo. Potem pa je prišel val podpore in film je postal resničnost," je za AFP povedal scenarist serije in filma Julian Fellowes.

Celotna zasedba serije Downton Abbey je ponovno združena, vključno z Maggie Smith kot grofico in vdovo ostrega jezika, čeprav je ta prvotno zavrnila vrnitev v togo opravo matriarhinje. Ljubljenka gledalcev z izrazito obrazno mimiko in zajedljivimi opazkami ponovno zadaja smrtne rane nič hudega slutečim žrtvam.

Na novo pa se je zasedbi med drugim pridružila Imelda Staunton, znana predvsem po vlogi Dolores Umbridge v Harryju Potterju, ki tokrat igra dvorno damo Maud Bagshaw.

Prvotne kritike so bile večinoma pozitivne. "Na trenutke absurden, ampak - moram priznati - precej zabaven," je film ocenil kritik Guardiana Peter Bradshaw. The Independent, ki je filmu namenil le dve zvezdici, pa ga je označil za "nič več kot podaljšano božično epizodo".

Serija je spremljala vzpone in padce aristokratske družine Crawley ter njihove služinčadi med letoma 1912 in 1926. Odnose med gospodo in služabniki, vsakdanje opravljanje in spletke je združevala z večjimi zgodovinskimi dogodki ter temami.

Zgodba filma se začne leta 1927, eno leto po splošni stavki britanskega proletariata v času premierja Stanleyja Baldwina. Za Fellowesa je bilo to vedno zanimivo obdobje: "Le 50 let je med letoma 1890 in 1940, a se je v tem času Zahodna Evropa popolnoma spremenila," je njegove besede povzela AFP.

Režiser Michael Engler, ki je med drugim režiral Seks v mestu in Zahodno krilo, obljublja še več blišča in lepote kot v seriji, z rivalstvi in romancami za vsakim vogalom.

"Julian Fellowes je zelo spreten. Izoblikuje lahko 20 oseb, vsaki poda dobro zgodbo in vse to v dveh urah. Res izredno," je za AFP dejal Kevin Doyle, ki v seriji igra butlerja Josepha Molesleyja.

Serija je bila večkrat nagrajena. Prejela je več zlatih globusov in nagrad emmy in bafta. Ocenjujejo, da je zgodbi družine Crawley sledilo 120 milijonov gledalcev v več kot 200 državah.

Na spored Koloseja film Downton Abbey prihaja 19. septembra.