Slovenija 14.9.2019 6:00

V hamburški Kunsthalle jeseni razstava impresionističnega slikarstva

Hamburg, 14. septembra - V hamburškem razstavišču Kunsthalle za jesen napovedujejo razstavo francoskega impresionističnega slikarstva, ki bo predstavila mojstrovine iz zbirke danskega muzeja Ordrupgaard. Z deli bodo zastopani vsi najpomembnejši predstavniki tega sloga. Razstava bo na ogled od 7. novembra do 1. marca 2020.

Ljubljana. Slikanje, umetnost, slikarstvo. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slikanje, umetnost, slikarstvo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot piše na spletni strani razstavišča, je zbirko muzeja Ordrupgaard, ki je od leta 1953 v državni lasti, zasnoval generalni direktor zavarovalnice Hafnia in zbiratelj Wilhelm Hansen (1868-1936) skupaj z ženo Henny Hansen. V njej so dela iz poznega 19. ter 20. stoletja.

Na razstavi v Hamburgu bodo s slikami zastopani vsi najpomembnejši predstavniki impresionizma: Camille Pissarro, Edouard Manet, Edgar Degas, Alfred Sisley, Claude Monet, Berthe Morisot, Pierre-Auguste Renoir in Eva Gonzales. Poseben poudarek bo na razstavi na osmih slikah Paula Gauguina.

Zakonca Hansen sta se sprva osredotočala na dansko umetnost, leta 1916 pa sta se odločila, da se posvetita oblikovanju reprezentativne zbirke francoskega slikarstva. V Parizu sta vzpostavila in ohranjala stike s kritiki, kot je bil Theodore Duret, in pomembnimi trgovci z umetninami. Med drugim sta sodelovala z Ambroisom Vollardom, ki jima je pomagal oblikovati izjemno zbirko.

Vendar pa se zakonca nista omejila le na dela impresionistov, temveč sta zbirala tudi dela iz obdobij neposredno pred in po impresionizmu, s čimer sta sledila razvoju francoskega slikarstvo skozi celotno stoletje. Tudi v razstavo v Hamburgu bodo zato vključene umetnine iz obdobja klasicizma in romantike - dela Ingresa in Delacroixa -, pa tudi dela vodilnih francoskih realistov, kot so bili Gustave Courbet, Camille Corot, Charles-Francois Daubigny in Jules Dupre, še piše na spletni strani razstavišča.