Slovenija 19.9.2019 5:00

Forum slovanskih kultur s konferenco Evropske muzejske akademije

Ljubljana, 19. septembra - Forum slovanskih kultur bo od danes do sobote gostil mednarodno konferenco Evropske muzejske akademije z več kot 70 udeleženci iz 27 držav. Na konferenci, na kateri bodo praznovali tudi desetletnico sodelovanja z Evropsko muzejsko akademijo, bodo med drugim podelili mednarodne nagrade, kot so Luigi Michelletti, DASA in heritage in motion.

Radlje ob Dravi. Forum slovanskih kultur. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Radlje ob Dravi.
Forum slovanskih kultur.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Nagrado Luigi Micheletti podeljujejo za najbolj inovativne muzeje na področju novejše zgodovine, industrijske dediščine in družbenih sprememb, nagrado DASA za odličnost muzejskih učnih programov, nagrado heritage in motion pa snovalcem filmov, iger, aplikacij ter spletnih strani na temo evropske dediščine, tako kulturne in naravne kot snovne in nesnovne, so sporočili iz Foruma slovanskih kultur.

Po besedah direktorice foruma in predsednice Evropske muzejske akademije Andreje Rihter so zadovoljni, da forum gosti mednarodno konferenco akademije, ki je dolgoletni partner pri številnih projektih foruma. Konferenco vidi kot enkratno priložnost za izmenjavo mnenj o izzivih, ki se pojavljajo v sodobnih muzejih, za vzpostavljanje novih partnerstev in rojstvo kreativnih idej ter skupnih projektov.

Na konferenci bodo med drugim spregovorili arhitekt Muzeja industrije in dela iz Brescie ter novega Narodnega muzeja v Oslu Klaus Jürgen Schuwerk, Blaž Vurnik iz Muzeja in galerij mesta Ljubljane ter Marek Baclawek iz Šlezijskega muzeja. Vurnik bo spregovoril o kulturnih ustanovah kot vozlišču dogajanja v mestu, Baclawek pa o vplivu muzeja na razvoj mesta, regije in turizma.

Mednarodna konferenca se bo sklenila v soboto s podelitvijo nagrad Evropske muzejske akademije na Ljubljanskem gradu.

Forum slovanskih kultur, ki letos praznuje 15-letnico delovanja, je mednarodna ustanova, ki povezuje več kot 300 milijonov Slovanov v 13 slovanskih državah - Belorusiji, Bolgariji, Bosni in Hercegovini, Češki republiki, Črni gori, Hrvaški, Severni Makedoniji, Poljski, Ruski federaciji, Slovaški, Sloveniji, Srbiji in Ukrajini, piše na spletni strani foruma.