Svet 16.9.2019 10:49

Iz palače Blenheim ukradli zlato školjko Maurizia Cattelana

London, 16. septembra - Iz palače Blenheim so tatovi v soboto ukradli straniščno školjko iz 18-karatnega zlata, ki je delo italijanskega umetnika Maurizia Cattelana, je sporočila policija. Ob tem je nastala poplava, ki je poškodovala znameniti dvorec iz 18. stoletja v bližini Oxforda. Školjka je bila eden od osrednjih eksponatov na razstavi Cattelanovih del v palači.

Velika Britanija, London. Iz palače Blenheim so tatovi ukradli straniščno školjko iz 18-karatnega zlata, ki je delo italijanskega umetnika Maurizia Cattelana. Foto: Twitter

Velika Britanija, London.
Iz palače Blenheim so tatovi ukradli straniščno školjko iz 18-karatnega zlata, ki je delo italijanskega umetnika Maurizia Cattelana.
Foto: Twitter

Vrednost školjke, ki jo je bilo mogoče tudi uporabiti in ki je znana pod imenom America, je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP ocenjena na okoli milijon funtov. Po kraji, do katere je prišlo pred svitom, so po pisanju AFP prijeli 66-letnika.

Umetnik je ob kraji izrazil upanje, da je bil školjka ukradena v "robinhoodovsko navdahnjeni akciji". Kot je povedal za The New York Times, je sicer ob novici o kraji sprva menil, da gre za šalo.

"Storilci so ponoči vlomili v palačo, prizorišče pa zapustili okoli petih zjutraj. Med krajo ni bil nihče poškodovan," je po pisanju AFP sporočila policija. Kriminalistka Jess Milne meni, da so storilci uporabili vsaj dve vozili, za njimi je ostalo razdejanje. Iz palače Blenheim so sporočili, da jih je dogodek razžalostil, obenem so izrazili olajšanje, da ni bil nihče poškodovan.

Zlata straniščna školjka je bila vključena v razstavo Cattelanovih del, ki so jo v palači, vpisani na Unescov seznam svetovne dediščine, odprli v četrtek. Obiskovalci so si lahko vnaprej rezervirali termin, da jo tudi uporabijo, vsak pa je imel na voljo le tri minute. V času, ko je bila razstavljena v newyorškem Guggenheimovem muzeju, je školjko uporabilo več kot 100.000 ljudi.

Palača Blenheim je bivališče 12. vojvode Marlboroughskega, v njej se je rodil britanski državnik Winston Churchill. V palači so med drugim že razstavljali Ai Weiwei, Yves Klein, Jenny Holzer, Michelangelo Pistoletto in Lawrence Weiner. Razstava Cattelanovih del bo na ogled do 27. oktobra.