Slovenija 17.9.2019 0:30

Uvod v 22. Festival slovenskega filma v duhu socialista Frenka

Portorož, 17. septembra - V Avditoriju se bo drevi s projekcijo filma Jaz sem Frenk v režiji Metoda Pevca začel 22. Festival slovenskega filma (FSF). Film, postavljen v Tržič, gledalca opominja na pomembne vrednote v socializmu, ki jih je kapitalizem zamajal. V tekmovalnem programu bodo prikazali 57 filmov, med katerimi je 11 svežih slovenskih celovečercev.

Portorož. Festival slovenskega filma. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Portorož.
Festival slovenskega filma.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Med celovečerci v letošnjem tekmovalnem programu je tudi nocojšnji otvoritveni film Jaz sem Frenk, v katerem so socialistične vrednote soočene s kapitalističnimi, protagonista, ki mu vrednote, kot sta enakost in solidarnost, niso tuje, pa igra Janez Škof.

Direktorica festivala Jelka Stergel je ob 22. izdaji dejala, da letošnji FSF predstavlja premik, ki se je zgodil v slovenski filmski ustvarjalnosti, in sega od socialne drame k političnemu trilerju, ki pa je še vedno socialno angažiran. Nekaj filmov v letošnjem programu po njenih besedah prinaša tudi subjektivni pristop v poetičnih dramah, ki jih zaznamujejo različni režijski pristopi in slogi.

Poleg Pevčevega novega filma bodo med slovenskimi igranimi celovečerci v tekmi za vesne prikazali še filme Korporacija v režiji Mateja Nahtigala, Vsi proti vsem Andreja Košaka, Polsestra v režiji Damjana Kozoleta, Človek s senco v režiji Eme Kugler, Oroslan Matjaža Ivanišina in Zgodbe iz kostanjevih gozdov v režiji Gregorja Božiča. V tekmovalnem programu so še štirje dokumentarci: Buča na vroči strehi sveta v režiji Nejca Sajeta in Jeffreyja Younga, Vprašanje identitete režiserke Sabrine Morena, Poj mi pesem Mirana Zupaniča in Hči Camorre Siniše Gačiča.

Jelka Stergel je pohvalila uspešnost slovenskih producentov pri manjšinskih slovenskih mednarodnih produkcijah, kar se v tekmovalnem programu festivala odraža z osmimi celovečernimi in dvema kratkima filmoma. Tekmovalni program sestavlja še pet srednjemetražnih, 18 kratkih in 13 študentskih filmov. Festival bo v nedeljo sklenila slovesna podelitev več kot 20 nagrad za film vesna.

Pogovore z ustvarjalci filmov iz tekmovalnega programa bo preko spleta v živo prenašala Akademska televizija - AKTV, novost letošnje izdaje pa je, da si bo nedeljsko podelitev nagrad mogoče ogledati v neposrednem prenosu RTV Slovenija.