Slovenija 16.9.2019 14:14

V Mariboru se začenja festival fotografije

Maribor, 16. septembra - V Mariboru se v torek pričenja dvotedenski festival fotografije, ki ga pripravlja Fotoklub Maribor. Letos se bodo sodelujoči avtorji fotografij predstavljali na 26 prizoriščih, kjer bo na ogled kar 30 različnih razstav. Dogajanje bodo tudi letos popestrile delavnice in vodenja po razstavah, letošnja novost pa bodo projekcije filmov.

Ljubljana. Fotograf, fotoreporter, fotoaparat. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Fotograf, fotoreporter, fotoaparat.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je pred dogodkom povedal direktor festivala Branimir Ritonja, je njihov festival zelo raznolik, saj se organizatorji z njim sprehodijo po različnih pokrajinah, ki v fotografih vzbujajo različna občutja in željo, da tudi sami pričnejo naravi vračati njeno bogastvo.

Razstava Miša Hochstätterja v Art Kit Kibli skozi serijo kolažev osvešča o problematiki industrijskega onesnaževanja, nezdrav odnos do planeta pa bo s svojimi dramatičnimi in estetsko vabljivimi fotografijami prikazal tudi Bojan Golčar v likovnem razstavišču Univerzitetne knjižnice Maribor.

Kam nas lahko pripeljejo nepremišljena poseganja v naravo, bo s svojimi fotografijami v prostorih Epekaja odgovorila Sissa Micheli, ki jo Eolski otoki spominjajo na postapokaliptično stanje, v katerem bomo primorani preživeti v izredno ekstremnih razmerah.

Z vprašanjem resničnosti se bo v Fotogaleriji Stolp poigraval Damjan Kocjančič, ki bo obiskovalce skušal prepričati, da so skozi fotografije prepotovali celoten svet, v resnici pa so se gibali zgolj sto metrov okoli njegovega studia.

V galeriji K18 bo Ana Kučan predstavila fotografije iz parka pri dvorcu Versailles in v kontrast postavila obdobje baročnega oblikovanja vrtov ter današnjega odnosa do stari parkov. Kontrast med preteklostjo in sedanjostjo bo v Fotografskem muzeju iskal tudi Imre Szabo, ki je fotografiral na bojiščih na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter na Kosovu.

Daljše časovno obdobje pa bo zajela retrospektivna razstava Stojana Kerblerja, ki vključuje najobširnejši pregled njegovih del. Kot član avantgardne fotografske skupine Mariborski krog bo skupaj z drugimi člani predstavljen tudi v dokumentarnem filmu o fenomenu fotografije tega znanega kroga fotografov.

Tudi po besedah umetniškega vodje festivala Vasje Nagyja je letošnja izvedba festivala namenjena krajini in okolju. Z razstavami, ki predstavljajo predvsem sodobno umetniško obravnavanje te teme, jo bodo osvetlili z različnih plati.

"Fotografske tehnike, formalni in vsebinski izzivi, ekologija, politika, znanost, domišljija, pa tudi sama definicija motiva znotraj umetnostno zgodovinske stroke so zelo aktualne tematike, s katerimi se ukvarjajo tako umetniki in strokovnjaki kot tudi širša javnost," pravi Nagy in dodaja, da je eden od najpogostejših motivov v fotografiji prav krajina, naj gre za pogled iz narave ali na kraje, ki jih je ustvaril človek, torej arhitekturo.