Svet 17.9.2019 6:00

Novi roman Margaret Atwood v eni od knjigarn označen kot dobitnik bookerja

London, 17. septembra - Podeljevalci britanske literarne nagrade booker so v ponedeljek pojasnili, da letošnji dobitnik še ni izbran, saj se je v eni od knjigarn znašel novi roman Margaret Atwood, naslovljen The Testaments (Pričevanja), z nalepko bookerjev zmagovalec. Dobitnik ne bo znan, dokler se 14. oktobra ne bo sestala žirija, so zapisali v izjavi.

Romanopisec in akademik Matthew Sperling je v ponedeljek na Twitterju objavil fotografijo iz neimenovane knjigarne, s katere je razvidno, da nova knjiga Margaret Atwood nosi nalepko zmagovalec. Podeljevalci bookerja so zato po poročanju Guardiana hiteli pojasnjevati, da se v fazi ožjega izbora za nagrado prodajalcem knjig in knjižnicam po Veliki Britaniji zagotovi razstavne pakete, v katerih so tudi nalepke za ožji izbor in nalepke za zmagovalca.

"Videti je, da je bila v tem primeru napačno uporabljena nalepka za zmagovalca in ne ožji izbor," so pojasnili. Tiskovni predstavnik je dodal, da še niso ugotovili, katera knjigarna je uporabila napačno nalepko. "Bojim se, da še ne vemo, v kateri trgovini je. Ko bomo, jih bomo prosili, naj odstranijo nalepke o zmagovalcu in jih zamenjajo z nalepkami o ožjem izboru (čeprav so to morda že storili)."

V ožji izbor nominirancev za bookerja so se poleg Margaret Atwood uvrstili še Salman Rushdie, Chigozie Obioma, Lucy Ellmann, Elif Shafak in Bernardine Evaristo. Avtorji v angleščini napisanih del se bodo potegovali za 50.000 funtov vredno nagrado za najboljši roman leta. Dobitnik bo znan 14. oktobra.