Slovenija 17.9.2019 5:00

Na Ravnah na Koroškem se začenja 15. Festival slovenskega jazza

Ravne na Koroškem, 17. septembra - Z odprtjem fotografske razstave IZ-bor Iztoka Zupana in solo koncertom tolkalca Gala Furlana se danes na Ravnah na Koroškem začenja 15. Festival slovenskega jazza. Vrhunec koncertnega dogajanja bo v petek in soboto, do takrat pa se obetajo različne festivalske vsebine na več prizoriščih, ki bodo jazza željni publiki na Koroškem odpirale nova vrata.

Ravne na Koroškem, POP bar. Plakat za Festival slovenskega jazza, ki bo potekal od 17. do 21. septembra. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Ravne na Koroškem, POP bar.
Plakat za Festival slovenskega jazza, ki bo potekal od 17. do 21. septembra.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Ravne na Koroškem, POP bar. Letošnja izdaja občasnika o slovenski jazzovski glasbi Jazzopis. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Ravne na Koroškem, POP bar.
Letošnja izdaja občasnika o slovenski jazzovski glasbi Jazzopis.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Skupno s predfestivalskim dogajanjem, ki je potekalo tudi v Ljubljani, bo 15. Festival slovenskega jazza potekal na devetih prizoriščih. Prinaša 23 dogodkov, 12 koncertov, dva dneva delavnic, tri razstave, dve projekciji lastnih filmov in izid petega občasnika o slovenski jazzovski glasbi Jazzopis, ki ga je uredila Nina Novak.

Prizorišče današnjega dogajanja bo Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika, sredina nastopa za mlajšo publiko zasedbe Stick Control se bosta odvila v ravenskem kulturnem centru, v četrtek se dogajanje seli v Štauharijo Koroškega pokrajinskega muzeja, v petek pa v glasbeni dom, kjer bo tudi letos za najmlajše potekala delavnica jazza, in KMKC Kompleks, kjer bo potekal vrhunec koncertnega dogajanja konec tedna.

V petek bosta s svojima zasedbama v KMKC Kompleks nastopila saksofonist Boštjan Simon in tolkalec Zlatko Kaučič. V soboto bo pianist in skladatelj Sašo Vollmaier preigraval skladbe skupine Laibach, za zaključek festivala pa bodo nato nastopili še Mario Vavti s svojo zasedbo in Goran Bojčevski kvintet.

V soboto čez dan bo glasba odmevala tudi na drugih ravenskih prizoriščih, med drugim bodo dopoldne na mestni tržnici in v okolici nastopili domača zasedba Dinozzavri ter skupina Dej še'n litro, v cerkvi sv. Egidija pa ob 18. uri vokalna skupina Bird-land.

Ob tem bodo v petek na Ravnah odprli tudi fotografsko razstavo Nike Hölcl Praper in premierno predstavili film Zvoki Jazza - Jazz Ravne režiserja Uroša Zavodnika.