Svet 19.9.2019 5:00

V Gradcu začetek festivala Štajerska jesen

Gradec, 19. septembra - V avstrijskem Gradcu se danes začenja festival Štajerska jesen (steirischer herbst). Letošnja izdaja, ki bo potekala pod naslovom Grand Hotel Brezno (Grand Hotel Abgrund), se bo ozrla na hedonizem in kulturo uživanja v nemirnih časih. Z video instalacijo Darilo - 1. dejanje sodeluje tudi slovenska umetnica Jasmina Cibic.

Naslov Grand Hotel Brezno je, kot piše na spletni strani festivala, metafora, s katero je madžarski filozof György Lukacs (1885-1971) opisal evropsko intelektualno in kulturno sceno ob nastopu fašizma. "Grand Hotel Brezno je premišljeno opremljen za vse okuse in vse usmeritve", je zapisal v besedilu iz leta 1933, ki je bilo v Nemčiji objavljeno šele po njegovi smrti.

Po besedah intendantke festivala Ekatarine Degot je hedonizem del naše življenjske kulture, tako širše v Evropi kot v Gradcu. "Kaže, da je naša naloga, da uživamo življenje," je njene besede povzela avstrijska tiskovna agencija APA.

"Zabavala sem se, ko sem opazovala, kako sta danes prisotna umetnost in užitek, uživanje umetnosti, kultura umetnosti in umetnost uživanja v Gradcu. Vendar to ni tisto, kar se zdi, da naj bi bila naloga umetnosti. Avantgarda v prvih dveh desetletjih 20. stoletja je želela na mizo postaviti nekaj resnično neužitnega ter s tem spodbuditi razmislek o življenju in politiki," je še povedala Ekatarina Degot.

Temi užitka na eni ter politične krize na drugi strani se bodo do 13. oktobra v sklopu festivala posvečale številne instalacije, performansi, razstave in razprave, ki bodo zavzele okoli 30 lokacij v mestu in širše na Štajerskem. Z deli bo sodelovalo več kot 40 umetnikov in umetniških kolektivov.

Slovenska umetnica Jasmina Cibic bo na festivalu predstavila video instalacijo Darilo - 1. dejanje. Kot piše na spletni strani festivala, je omenjena video instalacija prvo poglavje njene nove poetične študije, v kateri so posveča številnim političnim darilom iz zgodovine evropske umetnosti in arhitekture, še posebej v časih obnove po političnih prevratih. V njej umetnica proučuje, kako se kultura s takšno donacijo spremeni v trojanskega konja.

Jasmina Cibic, ena izmed mednarodno najbolj prepoznavnih slovenskih umetnic, zadnjih pet let deluje predvsem kot avtorica umetniških filmov, v postavitve svojih del pa vključuje še skulpturo in performans. Njena dela so prostorsko in kontekstualno specifična in pogosto nastajajo v sodelovanju z arhitekti, raziskovalci ter drugimi specialisti.

Tematsko se avtorica ukvarja z mehkimi oblikami moči, ki se uresničujejo (tudi) z uporabo umetnosti, še posebej arhitekture. Njen najnovejši film je bil posnet v Espace Niemeyer v Parizu, arhitekturnem delu slovitega brazilskega arhitekta Oscarja Niemeyerja in sedežu francoske komunistične partije, ki v filmu postane kulisa poetične filmske naracije, piše na spletni strani Umetnostne galerije Maribor, kjer bo v petek, 20. septembra, pogovor z umetnico.