Svet 20.9.2019 5:00

V San Sebastianu 18 filmov v tekmi za zlato školjko

San Sebastian, 20. septembra - V 67. izdaji se bo danes v San Sebastianu na severu Španije začel mednarodni filmski festival, na katerem bodo do 28. septembra prikazali 18 filmov v tekmi za glavno nagrado, zlato školjko. Nagrada je dobila ime po obliki zaliva, v katerem stoji mesto v Baskiji. Na festivalu pričakujejo številna znana imena, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Španija, San Sebastian. Filmski festival v San Sebastianu. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Španija, San Sebastian.
Filmski festival v San Sebastianu.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Po podatkih uradne spletne stran so udeležbo med drugim potrdili Laetitia Casta, Javier Bardem, Gael Garcia Bernal, Michel Houellebecq, Tim Roth, Yanis Varoufakis, Juliette Binoche, Penelope Cruz in Donald Sutherland.

Zadnja dva bosta na festivalu dobila nagrado donostia za življenjsko delo, tretji dobitnik pa je grško-francoski režiser Costa-Gavras. Njihovi obrazi po poročanju dpa krasijo tudi plakat letošnje izvedbe.

Uradno tekmovalno sekcijo bo odprla ameriška produkcija režiserja Rogerja Michella Blackbird, v kateri so zaigrali Kate Winslet, Mia Wasikowska, Susan Sarandon in Sam Neill. Za zlato školjko pa se bodo med drugim potegovali še nemški film Das Vorspiel režiserke Ine Weisse, francoski film Thalasso režiserja Guillaumeja Niclouxa ter najnovejši film ameriškega igralca in režiserja Jamesa Franca Zeroville.

Franco je v San Sebastianu leta 2017 osvojil glavno nagrado za tragikomedijo The Disaster Artist, tokrat bo prikazal film, ki ga je posnel po predlogi romana Stevea Ericksona.

Mednarodni filmski festival v San Sebastianu velja za najpomembnejši filmski festival v Španiji. Ustanovljen je bil leta 1953, od takrat pa je v slikovito mesto ob Atlantskem oceanu pritegnil številne velikane iz filmske industrije, kot so Alfred Hitchcock, Bette Davis in Lana Turner.

Lani je na njem zmagala španska drama Entre dos aguas (Med dvema vodama) katalonskega režiserja Isakija Lacueste.