Slovenija 19.9.2019 6:00

Na srečanju Oko besede v Murski Soboti podelitev večernice Andreju E. Skubicu

Murska Sobota, 19. septembra - V Murski Soboti se danes začenja tridnevno srečanje mladinskih pisateljev Oko besede, v sklopu katerega bodo tudi podelili 23. večernico Andreju E. Skubicu za knjigo Babi nima več telefona. Podelitev nagrade časnika Večer za najboljše izvirno leposlovno delo za otroke in mlade, izdano v minulem letu, bo ob 11. uri v Gledališču Park.

Ljubljana. Pisatelj in prevajalec Andrej E. Skubic. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj in prevajalec Andrej E. Skubic.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Babi nima več telefona je druga knjiga iz Skubičeve štiridelne serije Trio Golaznikus, ki izhaja pri Mladinski knjigi. Kot je v utemeljitvi zapisal predsednik nagrade za večernico Igor Saksida, serijo sestavljajo prepletene kratke pripovedi o prijateljstvu med deklico Lijo in dečkoma Liamom in Tomažem.

"Že prva knjiga (Ne bi smel odpreti tistih vrat) dokazuje, da gre za zelo kakovostno in slogovno prepričljivo delo (avtentičen sleng osrednjih oseb, igra z imeni), ki vsakodnevne potegavščine otrok, starih osem let, nadgrajuje s posrednim opozarjanjem na stereotipe ter na pomen ustvarjalnosti in prijateljstva," je zapisal predsednik žirije.

V nagrajenem delu Babi nima več telefona pa gre avtor po presoji Sakside še naprej: "Med dogodivščine tria vplete sijajno zgodbo o možnosti empatije med mladostniki, v kateri je rahločutno zajeto tudi soočanje s smrtjo bližnjega." V seriji sta izšli še knjigi Golazni iz omare in Težave z angelčki. Knjige je z ilustracijami opremila Tanja Komadina.

Skubic je ob razglasitvi nagrade povedal, da ga je k pisanju serije Trio Golaznikus potegnil svet sinove, takrat sedemletnikove, domišljije, želel pa si je napisati nekaj "bolj za fante", a se ni zavedal, da se bo zadeva razvila v serijo: "Ko sem sestavljal prvo zgodbo Ne bi smel odpreti tistih vrat, ki jo je navdahnil komad Ramonesov, so mi junaki zelo prirasli k srcu. Potem pa nekako nisem znal napisati učinkovitega konca. In sem si rekel: Zakaj ne bi poskusil napisati nekakšne fantovske Anice?"

Žirijo, ki je v najožji izbor za letošnjo večernico uvrstila pet žanrsko, tematsko in naslovniško raznovrstnih knjig, so poleg Sakside sestavljale še članice Kaja Bucik Vavpetič, Dragica Haramija, Darka Tancer Kajnih in Petra Vidali.

Poleg Skubičevega dela so bili med finalisti za nagrado roman Preživetje Igorja Karlovška (Miš založba), pesniška zbirka Ne Ferija Lainščka (Litera) ter romana Jaz sem Andrej Vinka Möderndorferja (Mladinska knjiga) in Črna vrana Janje Vidmar (Mladinska knjiga).

Podelitev nagrade večernica bo popestrila predstava Sezidal nevidno bom hišo Umetniške gimnazije Nova Gorica v režiji Nataše Konc Lorenzutti in Samante Kobal.